Завърши състезателната част на Втория международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“


Завърши състезателната част на Втория международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“

Завърши състезателната част от Втория международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“. Второто издание на единствения в момента балетен конкурс за професионалисти в страната се провежда в Държавна опера - Бургас, която е партньор и домакин на проявата. Българската телеграфна агенция (БТА) е медиен партньор на събитието.

След края на последната състезателна вечер, журито ще проведе заседание, на което ще бъдат определени лауреатите. До втори тур бяха допуснати общо 45 финалисти в трите възрастови групи. От Група А се представиха петима балетисти, а от Група Б – 15 артисти. От най-голяма възрастова група С преминаха 12 индивидуалисти и осем двойки.

Финалистите се борят за общ награден фонд на стойност 40 000 лв., както и допълнителни отличия като гастроли, договори, безплатни обучения и конкурси. Победителите ще бъдат обявени на 6 юли, когато е и галаконцертът с участието на лауреатите. 

Междувременно в залите на Държавна опера - Бургас се провежда и балетна академия „Сара-Нора Мастър“, която продължава от 1 до 9 юли. В рамките на 10 дни участниците ще се срещат с различни педагози, които наблягат на определени техники като екзерсис, класически репертоар и характерни танци. Сред преподавателите са Сара-Нора Кръстева, примабалерината, дългогодишен художествен ръководител на балетната трупа на Софийска опера и балет и основател на конкурса; примабалерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова; премиер солистът Никола Хаджитанев; проф. д-р Мария (Маша) Илиева и доц. д-р Анна Пампулова.

БТА припомня, че вчера се проведе втората състезателна вечер от втори тур на балетното състезание, чието начало беше дадено на 1 юли т.г. В конкурса се представиха над 120 участници от трите възрастови групи - от 9 до 12, от 13 до 16 и от 17 и 26 години. Повечето участници са от България, но има и млади артисти от Япония, Южна Корея, Германия, Гърция, Турция, Франция и Испания.

Добавена на 05.07.2024 г. в 10:15 ч.