Докато Мицкоски говори за български диктат и не спазва договорите, Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, заявиха от „Има такъв народ“


Докато Мицкоски говори за български диктат и не спазва договорите, Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, заявиха от „Има такъв народ“

„Има такъв народ“ излезе с декларация от парламентарната трибуна във връзка с изявление на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски. 

„Вчера за пореден път новоизбраният премиер на Република Северна Македония (РСМ) - Християн Мицкоски, нападна публично, в международна среда, България, заговаряйки за промяна на преговорната рамка за европейската интеграция на РСМ и прилежащото условие за признаване на българите за държавотворен народ в Конституцията на страната. Подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България даде доста необмислено зелена светлина за европейската интеграция на западната ни съседка“, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание. 

Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати, коментира той. По думите на Йорданов,  премиерът на РСМ си позволява дори да притиска български европейски депутати да подкрепят каузата му за тъй нареченото предоговаряне посредством членството им в общи европейски семейства.

Председателят на ПГ на ИТН  коментира, че погазването на човешките права, унижаването на български граждани, нападенията над тях и техни сдружения, и все по-неприкриваният език на омразата ясно показват, че политическата класа в Република Северна Македония няма никакво намерение да се придържа към договореностите между двете страни и да спази своите ангажименти за защита на общоевропейските ценности. „Но за да бъдем болезнено честни, трябва да си признаем, че вина за това поведение носи и българският парламент. Защото ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС вдигнаха ветото пред Северна Македония и отприщиха антибългарска пропаганда, насилие над сънародниците ни и откровена политическа наглост“, заяви Тошко Йорданов.

Това предателство никога няма да го забравим - нито ние от „Има такъв народ“, нито българските граждани, отбеляза той.

Йорданов посочи, че Мицковски е обявил, че българският диктат няма да мине, докато той е премиер и перифразира неговите думи: „Мицкоски, докато продължаваш да говориш за български диктат и да не спазваш договорите, така наречената държава Северна Македония никога няма да влезе в Европейския съюз“.

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 11:10 ч.