Стабилизация, нормализиране на публичните финанси, ясни законодателни срокове, са сред ангажиментите на проектокабинета "Желязков"


Стабилизация, нормализиране на публичните финанси, ясни законодателни срокове, са сред ангажиментите на проектокабинета "Желязков"

Изпълнението на стабилизацията на фискалния модел, нормализирането на публичните финанси, и най-вече приоритетите, свързани с работата на Народното събрание  – ясна законодателна програма, срокове, които могат да обединят мнозинство по приоритети на страната, са сред основните ангажименти, заявени пред медиите от номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков. 

Той подчерта силната евроатлантическа ориентираност на предлаганото от първата политическа сила правителство.

Днес Росен Желязков получи от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство и веднага му го върна изпълнен, като обяви пред държавния глава какви ще са структурата и съставът на Министерския съвет, ако бъде гласуван от Народното събрание.

Представили сме този кабинет, ще представим своите приоритети, този хоризонт на управление, в сряда, ако президентът издаде днес указа, ще влезем в НС за получаване или неполучаване на вот на доверие, обясни Желязков.

Партиите изразиха ясно и категорично своите позиции, отговори той на въпрос дали ще инициира срещи с останалите политически сили в парламента, за да търси подкрепа и да ги запознае с приоритетите на правителството, което предлага.

Това е политически процес, политически решения, знаете, че който гледа назад, ще се спъне напред, така че ние гледаме единствено и само напред, отговори той на въпрос на БТА защо е приел номинацията, при положение, че беше освободен предсрочно като председател на 49-ото Народно събрание и то от политическите сили в почти същата конфигурация. Дядо Йосиф в катедралния храм призова към единение и съгласие, каза Желязков и добави, че ако не постигнем и не положим старание за нашето политическо единение за важните за България, за хората, приоритети, ще бъдем разединени и разколни. В момента полагаме необходимото старание, подчерта кандидатът за премиер.

Ясно заявихме, че това е правителство на ярки политически фигури с високи професионални качества, заяви Желязков. Министерствата вече са обявени, това ще се гласува в парламента, отговори той на въпрос дали са склонни да предоставят постове на парламентарни групи, които подкрепят предложения кабинет.

Много ясно поемаме политическата отговорност с лицата, които вече знаете като членове на кабинета, те са водещите политици и експерти на ГЕРБ, те не са "жертвените овни" на ГЕРБ, а хора които веднага ще влязат и ще започнат да решават проблемите – хора с експертиза, с политическа отговорност, подчерта кандидат-премиерът.

По думите на Желязков нови евентуални избори, ако кабинетът подаде оставка или не получи вот на доверие, трябва да бъдат в подходящ период, който не е зимата.

Пред България има три пътя на развитие – първият е на нормализация на политическия живот, бавно трудно, но развитие напред, очерта визията си Росен Желязков. Вторият е политическа рецесия, в която сме в момента - това е изтезание на демокрацията и реално избор след избор представлява липса на такъв, защото избирателите се отказват да участват в израза на свободната си воля. Третият път, посочи той, е политическата регресия. Толкова динамично се развиват процесите в и извън България, че ние не можем да си позволим втория и третия сценарий, убеден е Росен Желязков. 

Добавена на 01.07.2024 г. в 11:40 ч.