Най-късно през октомври трябва да заработи газовият терминал край Александруполис, заяви президентът Румен Радев след среща с гръцкия премиер Мицотакис


Най-късно през октомври трябва да заработи газовият терминал край Александруполис, заяви президентът Румен Радев след среща с гръцкия премиер Мицотакис

Президентът Румен Радев проведе работна среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в Атина, на която двамата лидери са обсъдили необходимостта спешно да се активизира работата по стратегическите проекти между двете страни. На брифинг пред медии след срещата президентът Радев обясни, че подобен стратегически проект е терминалът за втечнен природен газ край Александруполис, който трябва да заработи най-късно през октомври.

"През последните години ние изградихме отлични взаимоотношения на най-високо политическо ниво и това способства да активизираме редица важни икономически проекти. Проблемът е, че ние все още не можем да извлечем максимума от тези отлични политически отношения", каза българският държавен глава.

Той припомни, че през февруари 2023 г. е посетил Гърция заедно с някои от служебните министри от правителството на служебния премиер Гълъб Донев като тогава "подписахме изключително важни стратегически споразумения касаещи и проекта за тръбопровод Бургас – Александруполис, както и проекта за съвместно управление на пристанищата в Кавала. Това са стратегически за Българи проекти. За съжаление след това нямаше никакво развитие вече толкова време".

Терминалът за втечнен газ край Александруполис все още има технически проблеми, които се отстраняват. Прогнозите са, че най-късно през октомври терминалът ще заработи. България участва в проекта, като придоби 20 процента от него, каза още Радев.

По отношение на призива на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски да се предоговори Договорът за приятелство и добросъседство с България президентът Радев заяви: "За огромно съжаление държавното ръководство на Република Северна Македония явно не е готово за поста по много причини. Необходимо е познаване на международното право, каквото явно няма. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира".

Липсват и познания по конституционно право. Моделите на българската конституция и тази на Република Северна Македония са много различни – тяхната защитава колективни права, докато моделът на нашата конституция отстоява индивидуални права. "Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство, за това че когато има заключения на Съвета, приети с консенсус, те не са обект на пазарлъци, а трябва да се изпълняват", категоричен бе българският държавен глава.

Трябват и познания по статистика, продължи президентът Радев и обясни, че поне 120 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи. "Трябва да има елементарни познания по отношение права на човека, защото в България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност, не стреляме по техните клубове и не ги палим, не ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията", аргументира своята позиция българският президент.

"Има на какво да се научи държавното ръководство. Ние сме готови да помагаме и винаги сме помагали на Република Северна Македония по нейния европейски път. Тези процеси обаче отдалечават страната с бързи крачки от европейската интеграция и тревожат както България, така и Гърция. Защото не може да си член на НАТО и да държиш да станеш член на ЕС и да излизаш с подобни позиции. Важно е Република Северна Македония да се придържа към своя европейски път", каза още държавният глава.

Добавена на 02.07.2024 г. в 21:40 ч.