Ако Република Северна Македония иска да продължи своя път към ЕС, нейното ново правителство трябва да изпълни поетите международни ангажименти, смятат от ПП-ДБ


Ако Република Северна Македония иска да продължи своя път към ЕС, нейното ново правителство трябва да изпълни поетите международни ангажименти, смятат от ПП-ДБ

Ако Република Северна Македония иска да продължи своя път към Европейския съюз, нейното ново правителство трябва да изпълни поетите международни ангажименти. Това се посочва в пост на фейсбук страницата на "Продължаваме промяната".

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) по никакъв начин няма да подкрепи предоговаряне на френското предложение и отпадане на условието Скопие да включи българите като държавотворен народ в Конституцията си, за да може да започне преговорите за присъединяване към ЕС. Френското предложение беше прието от 27-те страни членки на ЕС и бе гласувано в българския и в македонския парламенти съответно на 24 юни и 16 юли 2022 г., пишат от формацията. 

Управляващите в Скопие трябва да осъзнаят, че европейският им път минава през зачитане на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, се посочва още в публикацията.

Днес маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в Република Северна Македония. Това заяви пред журналисти по-рано днес президентът Румен Радев в отговор на въпрос за „враждебната реторика от Скопие през последните дни“. Той добави, че това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, срещу поетите международни ангажименти, „но най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната“.

Новоизбраният премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски каза в първото си интервю вчера, че очаква правителство в България, за да разговаря за промяна в преговорната рамка и гаранции за предвидимост на процеса на евроинтеграцията на стрната му. 

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 18:55 ч.