Промени в ръководствата на шест общински дружества обсъждат общинските съветници в СОС


Промени в ръководствата на шест общински дружества обсъждат общинските съветници в СОС

Промени в ръководствата на шест общински дружества обсъждат общинските съветници в Столичния общински съвет (СОС).

В дневния ред са включени шест доклада на общинските съветници Борис Бонев, Бойко Димитров, Емилия Ангелова, Димитър Шалъфов, Симеон Ставрев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София"), с които се предлагат нови правила относно обявяване на публичен подбор за избор на членове на Съвета на директорите на "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софинвест". Доклад относно обявяване на публичен избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества внесе в СОС преди дни и общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО заедно с независимите общински съветници Севделина Петрова, Красимир Гълъбов.

По време на дебатите Бойко Димитров заяви, че от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“(„Спаси София“) са внесли шест отделни доклада още преди седмица за тези шест дружества.

Трябва да се осигури независимо ръководство с професионални качества. Предлагаме максимално прозрачна процедура и достатъчно високи изисквания, за да се явят хора с опит, а не такива, които не знаят как се управляват дружества за милиарди, заяви той.

Борис Бонев от „Спаси София“ определи като „терористичен акт на икономиката“ смяната на ръководствата на дружествата и добави, че те са част от системата за национална сигурност и определят и начина на живот в града.

Готови сте без дискусия да сложите начело едни 26 анонимни човека, които имат просто по едно CV , без да кажете защо сте ги избрали, без план какво ще правят докато са временно управляващи, каза Бонев. Според него вносителите на доклада са хвърлили тази „бомба, защото не им пука дали този град ще се развива“. Това е елементарно пренареждане на икономическите интереси между ГЕРБ, БСП, каза той.

Иван Таков от БСП заяви, че на „групата на спасителите“ изведнъж е започнало да им харесва статуквото. Явно забравяте, Бонев, като ми звъняхте по телефона да се разбираме какво ще правим с дружествата преди време, обърна се Таков към колегата си от ПП-ДБ (СС).

Той попита какво са направили от групата за времето от началото на мандата и посочи, че единственото, което са направили е „хаос“.

Таков заяви , че ще направи предложение Стоян Братоев да остане част от управлението на „Метрополитен“.  

„Братоев не е две кила череши - да ги търгуваме за три кила банани“, добави Андрей Зографски от ПП-ДБ („Спаси София“).

Карлос Контрера заяви, че от ПП-ДБ (СС) не са имали разговори с него за конкурсите за шестте общински дружества. Той се обърна към колегите си от ПП-ДБ (СС), че са бездействали по темата с ръководствата в продължение на месеци. Припомни, че мандатите на ръководствата на общинските дружества са изтекли отдавна, а от групата не са инициирали нови конкурси.

Христо Копаранов от ПП-ДБ (СС) предложи да бъдат извикани в залата хората, които се предлагат за ръководствата на дружествата, за да се запознаят общинските съветници с тях. Той попита дали общинските съветници от ГЕРБ са се запознали с биографиите на предлаганите назначения, тъй като сега мълчат и не взимат отношение по темата в зала.

Нямаме изказвания до този момент. В шок и ступор сме, защото се случва нещо жестоко, каза Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Нямаме против, защото нямаме особени критики към ръководствата на дружества, добави той.

Борис Бонев предложи докладът, внесен от Карлос Контрера, да бъде отложен и предлаганите да бъдат временно назначени на ръководни позиции да бъдат изслушани в зала на следващо заседание на Съвета. Предложението обаче не беше прието от общинските съветници.

Общинският съветник от групата на „БСП за България“ Диана Тонова заяви в зала, че никой не отговори на въпросите кой предложи новите имена в доклада на Контрера, които да ръководят общинските дружества. Как преценихте тяхната компетентност по същество, защото законът казва, че тя трябва да е относима към поста, който заемат, посочи Тонова. Според нея докладът на Контрера е незаконосъобразен. Вие превърнахте тези хора в клетници, те може да са достойни хора, но вие ги унижихте като безименни, безволеви, като лица на задкулисието, заяви Тонова. Може би те не са, но вие ги направихте в такива, подчерта тя. Защо ги унижавате, защо унижавате Стоян Братоев, някой попита ли го иска ли той да бъде залог на задкулисието, каза Тонова.

Тя зададе въпроса някой попитал ли е Братоев „иска ли той да бъде цената, която ще се плати, за да могат да минат 26 имена“, каза общинският съветник от БСП и предложи Карлос Контрера да го попита, защото по думите ѝ Братоев е достоен човек. „Сигурна съм, че никой не го е направил“, заяви тя и подчерта, че неин доклад за конкурсите в общинските дружества, е стоял десет дни на трупчета и три дни пътува от първия до третия етаж на СОС. По думите ѝ докладът на Контрера е  разпределен на първия час по комисии.

Добавена на 11.07.2024 г. в 16:30 ч.