От „Продължаваме промяната - Демократична България“ внесоха в парламента промени в Закона за движение по пътищата


От „Продължаваме промяната - Демократична България“ внесоха в парламента промени в Закона за движение по пътищата

От „Продължаваме промяната  - Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха в парламента промени в Закона за движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на формацията. 

Сред тях са възможност за изцяло електронно заявяване на регистрация на моторните превозни средства (МПС), да отпаднат стикерите за “Гражданска отговорност” и технически преглед и да се постави ограничение за въвеждане на нови стикери с подзаконов акт. 

По този начин на практика стикерите от предното стъкло на автомобилите се премахват, допълват от ПП-ДБ. 

Законопроектът, внесен от Божидар Божанов и група народни представители, предвижда също спирането и връчването на актове и фишове на пътя на шофьори, които имат повече от 5 невръчени електронни фиша или наказателни постановления. 

Така наличието на такива шофьори-рецидивисти ще е публично, при гаранции за защита на личните данни, допълват от ПП-ДБ.

Предлага се още задължение за администрацията за изпращане на уведомления за изтичащи документи (застраховка, технически преглед, свидетелство за управление), възможност за обжалване на електронни фишове по настоящ адрес на нарушителя, вместо по местонарушение, възможност за електронна документация при провеждане на курсове за придобиване на правоспособност, автоматизирано издаване на електронен фиш при установяване с камери на липса на технически преглед или застраховка. 

Тези мерки, според вносителите, трябва да доведат до намаляване на административната тежест от една страна, и повишаване на ефективността на контрола, от друга. 

Промени в Закона за движение по пътищата са внесли и от Министерски съвет. 

Те предвиждат да се намали максимално разрешената скорост от 140 на 130 км в час. За следенето на скоростта в бъдеще се планира да бъдат използвани и камерите на ТОЛ-управлението. Със законопроекта се регламентира и конкретно задължение към стопаните на пътя с оглед подобряване на организация на движението след строително-ремонтни дейности. Това означава, че те ще бъдат задължени своевременно да отстраняват временни пътни знаци, както и да заменят увредените знаци.

Добавена на 08.07.2024 г. в 20:20 ч.