Капитан Александър Велинов е първият български пилот, завършил успешно обучението си за водач на група F-16 в Тусон, съобщиха от Министерството на отбраната


Капитан Александър Велинов е първият български пилот, завършил успешно обучението си за водач на група F-16 в Тусон, съобщиха от Министерството на отбраната

Капитан Александър Велинов е първият български пилот, завършил успешно обучението си за водач на група F-16 в Тусон в щата Аризона в САЩ, съобщиха от Министерството на отбраната в страницата си във Фейсбук.

Той е покрил всички необходими изисквания на различните курсове на Военновъздушни сили на САЩ на самолети T-6, T-38 и F-16.

От министерството пропомнят, че капитан Велинов беше включен в първата група от четиримата български пилоти, които заминаха през лятото на 2020 г. за обучение за усвояване на новата оръжейна платформа F-16.

До пристигане на самолетите F-16 блок 70 в България той ще продължава да поддържа в САЩ летателната си подготовка по отделен график. Подготовката на пилотите стартира в съответствие с международния договор между правителствата на България и САЩ от първия етап на инвестиционния проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ (BU-D-SAB), информираха от Министерството на отбраната.

Официалната церемония по връчването на сертификата се проведе в Тусон.

На 17 март м.г. вторият български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16. Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 г.

Съгласно договора за придобиване на самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени 14 български пилота. По втория договор трябва да бъдат обучени 18 пилоти, като те не се изпращат наведнъж, а по двойки. 

Добавена на 27.06.2024 г. в 14:20 ч.