Задачите са много, защото главата на църквата ни олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа, каза патриарх Даниил


Задачите са много, защото главата на църквата ни олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа, каза патриарх Даниил

Задачите са много, защото главата на Българската православна църква (БПЦ) е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод, на БПЦ и на народа. Защото призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов, каза пред журналисти новоизбраният български патриарх Даниил преди да отслужи днес първата си света литургия като първойерарх и предстоятел на БПЦ-БП в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

След избора вчера на новия български патриарх и Софийски митрополит Даниил и след тържествената му интронизация също във вчерашния ден, Негово Светейшество ще отслужи днес литургията и ще произнесе патриаршеско слово към клира и миряните.

Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възръщането на мощите на св. Иван Рилски в Рилската света обител през 1469 г., каза днес патриарх Даниил. Той отбеляза, че Рилският манастир е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство и мястото на св. Иван Рилски сред нашите предци е изключително. Това ясно е показано и в неговия живот, и в цялата история на светеца, след като си е заминал от този свят, подчерта Негово Светейшество. 

Знаменателно е как всичко и през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана и много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилничество. И действително св. Иван Рилски е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страни ни показва какъв е пътят на всички нас, каза патриарх Даниил, попитан от журналисти какво ще бъде обръщението му към вярващите преди неговата първа патриаршеска света литургия.

Както БТА писа, Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

 

Добавена на 01.07.2024 г. в 13:40 ч.