Кооперативното движение и кооперациите имат своя ренесанс не само в България, но и в Европа, каза Илияна Йотова


Кооперативното движение и кооперациите имат своя ренесанс не само в България, но и в Европа, каза Илияна Йотова

Години наред се смяташе, че кооперативното движение и кооперациите са отречени, аз се радвам, че не само в България, но и в Европа те имат своя ренесанс. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на документална изложба, посветена на 105-годишнината на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България (НС на ТПК), в сградата на Държавна агенция „Архиви“. Изложбата е под патронажа на вицепрезидента.

Особено след тежката икономическа финансова криза през 2008 г., от която смятам, че още не сме се отърсили, те показаха своята жизненост, каза още Йотова. По думите ѝ кооперациите имат изключително важна философия – на социалното и солидарността.

В тези години, в които живеем, в един доста объркан свят и нелека ситуация в страната, подбирате изложби сякаш казвате на взимащите решения: „Елате и ги вижте“, защото Държавната агенция „Архиви“ е не просто агенция, а място-пазител на паметта и най-вече на онази памет, която проследява историята на управлението в страната ни, коментира Йотова. Тази памет е много полезна, стига да идва някой да я чете, защото може да прочете много важни уроци и да си направи изводи, добави вицепрезидентът. Не са много посетилите на тези изложби, но пък човек винаги се надява, дано да идват повече хора и да се зачитат в документите, добави тя.

По думите ѝ Съюзът има своята много богата биография. В страна, в която има такива прагове на бедност, вие сте хората, които се опитвате да върнете балансите в страната, каза Йотова. Тя коментира, че в България се наблюдава оформяне на центрове около големите градове, а в останалата част ситуацията става все по-зле. Вие сте хората, които опитвате да компенсирате тези неравенства, коментира вицепрезидентът.

Съюзът е променял наименованието си през годините, но е запазил същността си, заяви председателят на Държавната агенция „Архиви“ Михаил Груев.

Преди 105 години 12 кооперации образуват Съюза на занаятчийските производителни кооперации, каза председателят на НС на ТПК Владислав Лазаров. От дистанцията на времето вероятно сме далеч от подбудите, тревогите и мечтите на героите, положили основите на днешния Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България. През годините на своето развитие Съюзът променя името нееднократно, но запазва своята същност – да бъде национално обединение трудово-производителните кооперации, трудово-производителните кооперации на инвалиди, кооперативни съюзи и други кооперативни организации на основата утвърдени международни принципи и споделени ценности, коментира Лазаров.

Добавена на 05.07.2024 г. в 15:05 ч.