Бъдещето на енергетиката и енергийната трансформация ще бъдат обсъдени във втория ден на форума Green Transition


Бъдещето на енергетиката и енергийната трансформация ще бъдат обсъдени във втория ден на форума Green Transition

Повишаването на конкурентоспособността на Централна и Източна Европа чрез устойчива зелена трансформация, бъдещето на енергетиката и енергийната трансформация са сред темите на втория ден на форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа" в София Ивент Център.

Това е четвъртото издание на форума, посветен на зеления преход и организиран от Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на форума.

Гледната точка на Европейската комисиия (ЕК) в отделните панели ще представят Курт Вандерберге - генерален директор на ГД "Действия по климата", Чарлина Вичева - генерален директор на ГД "Морско дело и рибарство", Матю Болдуин - заместник генерален директор на ГД "Енергетика". Според програмата сред участниците във форума ще бъде и Джордж Кремлис, посланик на Европейската организация по публично право в България, почетен директор на ЕК.

Видеообръщение ще направи принц Ел Хасан бин Талал, председател на Кралския институт за междурелигиозни изследвания (RIIFS), Йордания.

Организаторите посочват, че четвъртото издание на форума ще послужи и като платформа за обща позиция на страните от региона за предстоящия световен форум в Баку през есента. За да представи приоритетите на домакините, във форума в София ще се включи Ялчин Рафиев - основен преговарящ за COP29 и заместник-министър на външните работи на Азербайджан.

В панела за енергийната трансформация към служебния министър на енергетиката Владимир Малинов се очаква да се присъединят и неговите колеги от Румъния и Молдова - Себастиан Бурдужа и Виктор Парликов, както и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Кметът на София Васил Терзиев ще бъде домакин на участниците в панела за "Умни градове" - кмета на Прищина Препарим Рама и заместник-кмета на Атина Никос Хрисогелос.

В панела за възстановяването на Украйна сред участниците се очаква да бъдат президентът на България (2012–2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Секретариата на Енергийната общност Дирк Бушле, Максим Бондаренко, ръководител на отдел "Инвестиционно консултиране" в "Украининвест".

Добавена на 27.06.2024 г. в 09:30 ч.