Свръхконтролът на родители върху тийнейджъри със зависимости не може да помогне в тяхното лечение, каза Светлана Йорданова от „За един чист живот“


Свръхконтролът на родители върху тийнейджъри със зависимости не може да помогне в тяхното лечение, каза Светлана Йорданова от „За един чист живот“

Свръхконтролът на родителите върху тийнейджъри със зависимости не може да помогне в процеса на лечение. Докато близките не променят отношението си към зависимия, няма да има промяна и в самия човек. Това каза в интервю за БТА основателят и управител на фондация „За един чист живот“ Светлана Йорданова. По повод Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния наркотрафик – 26 юни, тя разказа за основополагащата роля на близките, както и за мисията на фондацията в помощ на младите, страдащи от зависимости.

Ролята на близките е основополагаща. Вместо да прикриват проблема, роднините трябва да търсят компетентно как да помогнат на зависимия – емоционално и чрез професионална помощ. По думите ѝ работата с роднините помага за изграждането на емоционална мотивация и готовност за съдействие.

Една от причините зависимите дълго време да не потърсят лечение е, че цялата отговорност за поведението им се поема от близките, посочи Йорданова. Зависимият трябва да се лиши от нещо и сам да осъзнае, че е „ударил дъното“, каза тя. Трябва да осъзнае каква деструкция сам е причинил на себе си и какви емоционалните щети е нанесъл върху близките, каза още председателят на фондацията.

Според Йорданова обществото „плува в море“ от различни видове наркотици. Трябва да алармираме за този проблем и да предпазим децата си да не потънат в дълбокото, подчерта Йорданова.

Интересът към наркотиците започва от чисто любопитство

Интересът към употреба на наркотични вещества при младежите започва от чисто любопитство, каза Йорданова. По думите ѝ опиатите доставят кратко, но изключително опасно удоволствие. Мозъкът се пристрастява към това усещане и постоянно го търси. Постепенно това усещане се превръща в зависимост, където човекът изпитва непрекъсната нужда да си набавя тези вещества. Тогава прибягва и към употребата на много по-тежки опиати, които имат продължителен и по-силен ефект, обясни Йорданова.

Информационна кампания за родители

В Дните за борба с наркотиците фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години на безплатна телефонна линия. Ще бъде дадена  експертна информация и насоки как да помогнат на тийнеджъри, експериментирали с различни опиати.

Чрез информираност и осведоменост родителите навременно да обръщат внимание на задаващата се опасност, обясни идеята на кампанията Йорданова. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни. По този начин те могат да избегнат развитието на зависимост при детето като заболяване.

На безплатната телефонна линия даваме възможност на близките да споделят какъв е техният проблем и какво се случва в тяхното семейство. Нашата работа е да ги насочим към специалисти в тяхното населено място, за да може навременно да се вземат мерки. Родителите не трябва да се чувстват виновни, няма от какво да се срамуват, каза Йорданова.

Четириседмичен терапевтичен курс

Идеята на четириседмичния терапевтичен курс е да се даде възможност на деца, които са пробвали опиати, да работят с експерти, да комбинират терапевтичните занимания с развлекателни дейности – плуване, рисуване, разходки и др., обясни председателят на фондацията. Искаме те да опознаят себе си, да открият и развият своите таланти, да намерят хоби, каза още тя. Преминалите през курса деца ще имат възможност да продължат работата си с психотерапевти, поясни Йорданова.

По думите ѝ акцентът на курса е търсене на личните ресурси на тийнейджърите да бъдат по-уверени в себе си и да осъзнаят колко е ценен животът. „Те осъзнато да разберат, че има по-пълноценен и здрав живот без опиати. Искаме те да открият щастието и хубавите емоции в заниманията, а не в опиатите, които доставят кратко, но и опасно удоволствие“, каза Йорданова.

В рамките на курса са предвидени и консултации за родители. Те трябва да знаят как да реагират емоционално, как да комуникират с децата и правилно да подходят, за да бъдат максимално полезни, каза Йорданова.

Четириседмичният курс започва на 8 юли и включва научно базирана информация по модела за психотерапевтично лечение „Минесота“. Допълнителна информация може да бъде намерена на официалната страница на фондация „За един чист живот“.

Фондацията поддържа постоянна телефонна линия за безплатна консултация за зависими и техните близки, припомни Йорданова. По думите ѝ на ден имат между осем и 12 позвънявания. До този момент са се свързали с повече от 8000 души, посочи тя. По-голям процент от хората, които ни търсят, са роднини и близки на зависими, допълни експертът. 

Към дейностите по случай Международният ден за борба с наркоманиите и наркотрафика се включват и от Превантивно – информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община, които организират спортен празник с Драконови лодки под мотото „КОД: Отговорни заедно“. Състезанието ще се състои на езеро Панчарево, от 10:00 ч. Награждаването на победителите ще бъде от 13:00 ч., като отличията ще бъдат раздадени от представители на Съюза на пивоварите в България. Целта е да обедини и ангажира общността в борбата с наркотиците, както и да подчертае важността от активния и природосъобразен начин на живот, посочиха организаторите.

„Когато говорим за борба с наркоманиите, със сигурност превенцията е ключът към по-доброто бъдеще за нашите деца. Тя може да допринесе за тяхното здравословно развитие и благоденствие, да им даде възможност да изразяват себе си, позицията си и потенциала си. Програмите, които нашият Център прилага, насърчават развиването на личностни и социални умения, както и по-добрата информираност за рисковете от злоупотребата с наркотични вещества, и са доказали своята ефективност”, каза д-р Цветелина Петкова, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столична община.

На 26 юни се отбелязва Международният ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. Датата е приета от ООН през 1987 г. и цели съпричастност към проблема и информираност на обществеността за преодоляването му.

Добавена на 26.06.2024 г. в 11:00 ч.