Румен Радев: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания


Румен Радев: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания

Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос кога ще връчи втория мандат.

В най-скоро време ще разберете моето решение и ще обявя кога ще връча втория мандат, каза той в отговор на въпрос дали ще изчака да преминат "турбуленциите в ДПС". 

Възможността да няма редовно правителство расте с всеки изминал ден, затова аз съм длъжен да се съобразявам вече не само с връчване на мандата, но и с това кога да бъдат евентуални предсрочни парламентарни избори, които трябва да се произведат в определен конституционен срок, отбеляза държавният глава. 

Ще отчитам всички тези обстоятелства, така че да не отидем на избори до средата поне на септември и партиите да не правят своите кампании август месец, посочи Радев. „Кажете ми каква кампания ще направят август месец. И самите партии не го искат, всички бягат от това“, каза той. Имам по Конституция ангажимент да проведа цялата процедура, така че да бъде отчетен този много важен фактор, допълни държавният глава. 

БТА припомня, че първият мандат за съставяне на правителство беше връчен на 1 юли от президента Румен Радев на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. От коалицията предложиха за министър-председател Росен Желязков и кабинет от 19 министри. На 3 юли парламентът не избра за премиер Росен Желязков. Според Конституцията вторият мандат за съставяне на правителство трябва да бъде връчен на втората по големина парламентарна група. Към момента това е ПГ на ДПС с 44 народни представители, показва информацията на сайта на Народното събрание. От началото на този парламент от групата бяха изключени трима депутати - Айсел Руфад, Джейхан Ибрямов и Рамадан Аталай. 

Добавена на 04.07.2024 г. в 21:10 ч.