Проф. Павел Павлович представи в Рабат сборника "Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната"


Проф. Павел Павлович представи в Рабат сборника "Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната"

Проф. Павел Павлович представи на научна конференция в Рабат сборника "Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната". Сборникът и конференцията са тристранен проект на ЮНЕСКО, на фондацията "Принц султан бин Абдулазиз Ал Сауд" и на Ислямската организация по въпросите на образованието, науката и културата (ICESCO), съобщи пресцентърът на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Целта на проекта е да очертае ролята на арабския език за установяването на диалог между културите и да проследи приноса му като мост между цивилизациите по пътищата на коприната, чрез който те си разменят стоки, идеи и знания. Автори на статии в сборника са утвърдени учени в областта на историята, икономиката, езиците и културите на Източна и Централна Азия, на арабския свят и Северна Африка.

Проф. Павел Павлович е водещ автор и научен редактор на сборника "Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната". Той е преподавател в катедрата по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, и води лекции по средновековна арабо-мюсюлманска цивилизация и ирабско изворознание (ФКНФ), и по история на исляма (ИФ).

На представянето на сборника присъстваха д-р Салим ал-Малик, генерален директор на ICESCO, Габриела Рамос - помощник генерален директор на ЮНЕСКО по обществените и хуманитарните науки, д-р Салих ал-Хулайфи - генерален директор на фондацията "Принц султан бин Абдулазиз ал-Сауд", Пламен Цолов - посланик на България в Мароко, Ерик Фалт - директор на бюрото на ЮНЕСКО в Рабат, и други изтъкнати гости.

Добавена на 24.06.2024 г. в 18:30 ч.