Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов излезе с позиция във връзка с твърдения на бившия министър Иван Демерджиев


Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов излезе с позиция във връзка с твърдения на бившия министър Иван Демерджиев

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов излезе с позиция по повод твърдения на бившия министър Иван Демерджиев, разпространена от пресцентъра на МВР.

"По повод поредните безпочвени нападки на бившия служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и в защита на професионалната чест и достойнство на служителите на МВР, чиято дейност той отново омаловажи, намирам за необходимо да внеса малко яснота. Твърденията на този човек, че Министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове не просто са голословни и не отговарят на истината, а точно обратното", се посочва в позицията. Според Стоянов те са тежка обида към труда на над 16 хиляди полицейски служители, които бяха ангажирани с охраната на обществения ред и обезпечаване на свободния и честен избор на членове на Европейски парламент и за Народно събрание. По думите му резултатите от вложените усилия са недвусмислени.

Красноречива е и оценката, която представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа дадоха за работата на българските институции, според която изборите бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени, посочва Стоянов.

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев, по времето на когото за съжаление живота си загубиха шестима служители на Министерството в битката с нелегалните мигранти, вероятно не може да повярва, че МВР овладя мигрантския натиск три месеца, след като той освободи поста, коментира още Калин Стоянов. 

"Когато говорим за отличните резултати на МВР, благодарение на които България бе приета в Шенгенското пространство, не трябва да забравяме, че докато Демерджиев заемаше поста вътрешен министър, страната ни беше тотално блокирана за всякакви преговори, свързани с приемането ни в Шенген. Отчитайки дори само този факт, Демерджиев е последният, който би трябвало да прави какъвто и да е коментар, свързан с овладяването на мигрантския натиск, с който той изобщо не се справи", смята Калин Стоянов. 

По-рано в предаването "Лице в лице" на бТВ Иван Демерджиев коментира, че ролята на МВР е много сериозна при провеждането на изборите, за да се противодейства на изборните престъпления. Дори не чухме от МВР за акции, ако в хода на предишните национални избори чухме за акции, без да има резултати от тях, този път дори акции нямаше, заяви той. През последните пет дни станахме свидетели на поредните две жертви на домашно насилие и там нямаше дори един полицай, който да ги спаси, а в същото време виждаме как политическите лидери засилват охраната си, и тук отговорите ги дължи вътрешният министър, коментира също Демерджиев. Да отговорят как няма мигранти, а прокуратурата постоянно отчита по-голям брой на досъдебните производства за нелегална миграция, заяви още той.

Добавена на 24.06.2024 г. в 23:20 ч.