Изграждането на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние обсъдиха експерти на конференция в София


Изграждането на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние обсъдиха експерти на конференция в София

Изграждането на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние обсъдиха експерти на конференция в София. Организатор на форума е Центърът за изследване на демокрацията.

Нашите институции в сферата на разузнаването си сътрудничат тясно с експерти от сферата на информационни технологии, каза проф. Сонг Те-ън от Корейската национална дипломатическа академия, Министерство на външните работи. Досега сме идентифицирали 300 опита за намеса чрез китайски фирми. Те са много тясно свързани с китайската дейност извън киберпространството, защото Китай увеличава своите дейности и онлайн, и офлайн, каза Сонг Те-ън.

Местните общности в Корея могат да се окажат много лесна мишена. Публикувахме доклад, който се занимава с опитите на Китай да въздейства. Общностите и общините имат възможност да се противопоставят на опитите на китайското правителство да се намеси в отношенията между САЩ и Южна Корея и отношенията между Южна Корея и Китай. Разработихме и система за реакция при кризи в случаи на такива кампании. Това е система за стратегически комуникации, в която участват различните държавни институции, каза още проф. Сонг Те-ън.

Когато говорим за когнитивната война, имаме различни типове - дезинформация, както и зловредни наративи, които имат за цел да повлияят на възприятията и емоциите на хората, посочи проф. Ким Тейонг от Националния институт по сигурност и безопасност, Служба за сигурност към президента на Република Корея. Когнитивният тероризъм цели използването на войнстващ наратив, свързан с терористични нападения. По този начин се извършва емоционална манипулация, добави проф. Тейонг.

Хибридната война има четири фронта – дезинформацията, военен, икономически и дипломатически, посочи Анастасия Шапочкина, директор, „Ийстърн съркълс“, Франция.

Стратегическата комуникация е въпрос на въздействие и резултат, заяви Ричард Чолк, изпълнителен директор, РЕОК Комюникейшънс. Поляризацията също влияе върху комуникациите, отбеляза той. Чолк даде за пример случващото се в Газа и как това поляризира обществата. Важно е да се създават възможности да не се стига до подобни разделения, посочи той.

За сигурността в Черноморския регион и войната на Русия срещу Украйна говори Матю Бойс, старши сътрудник в Центъра за Европа и Евразия в Институт „Хъдсън“ и бивш заместник-помощник държавeн секретар по европейските и евразийските въпроси. Украйна регистрира все повече успех срещу Русия в Черно море, каза Бойс. Тези успехи се увеличават всекидневно. Една трета от руския черноморски флот е засегнат по някакъв начин. Украйна успява да нанесе сериозни загуби на руските сили. Русия насочи своите възможности към севера и целта е да бъде превзета Одеса. Москва продължава да контролира големи части от изключителните украински икономически зони в Черно море, а това се отразява и върху Румъния, обясни Матю Бойс.

През идните години България ще се сблъсква паралелно не само с руската хибридната подривна дейност, но и с хибридните въздействия на Китай като системно предизвикателство, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на днешния форум.

Кремъл още утре може да спре войната в Украйна, ако реши, но Путин няма никакво желание да води преговори и иска да продължи агресията в Украйна, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

България остава често мишена на хибридната война на Русия, каза при откриването на кръглата маса Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията.

Добавена на 25.06.2024 г. в 15:05 ч.