Сдружение "Генезис" обучава деца как да карат безопасно велосипед по пътищата


Сдружение "Генезис" обучава деца как да карат безопасно велосипед по пътищата

Сдружение колоездачен клуб "Генезис" обучава деца как да карат безопасно с велосипед по пътищата в рамките на проект „Младежки пътеводител към сигурност на пътя“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Националната програма за младежта. Това съобщи съоснователят на клуб ,,Генезис“ Александър Стоянов в Националния пресклуб на БТА в София. 

По думите на Стоянов проектът е насочен към деца и подрастващи, а целите му е да се запознаят децата и всички заинтересовани страни с основните правила за движение по пътищата с велосипед, както и да насърчи все повече хора да го използват като средство за придвижване. Ежедневното използване на велосипед има огромни ползи както за личното здраве на всеки, така и за околната среда,  отбеляза той. 

Съоснователят на сдружение "Генезис" представи статистика, според която през 2023 година около 400 млади хора на възраст между 15-29 г. са пострадали по българските пътища с велосипед. По думите на Стоянов тези данни са ги мотивирали да предприемат действия и да създадат младежки пътеводител за сигурност на пътя.

Стоянов посочи, че друга цел на проекта да подсигури подкрепа за активно включване на младежите в малките населени места, чрез подобряване на достъпа им към практическа информация за основните правила за безопасност по пътищата и в частност безопасно колоездене. Съоснователят посочи, че чрез мобилни обучения сдружение "Генезис" е достигнало до младежите в малки населени места, където липсват младежки организации и инфраструктура.

Стоянов посочи, че резултатите, които са постигнали в програмния период на проекта, са доста добри. Успяхме да обучим екипи, които се превърнаха в посланици на безопасността на пътя и успяха да предадат знания и умения на младежите, добави Стоянов. Той посочи, че от провелата се кампания в социалните мрежи са достигнали над 15 хил. младежи. Създадохме и серия от шест образователни видеоклипа, които тематично обхващат превенцията и различните пътни рискове, добави Стоянов.

Сдружение "Генезис" е създало и интернет платформа, която предава структурирана информация и материали за всички деца, младежи и техните семейства, в която могат да се намерят самите видеоклипове, както и необходимата екипировка, подготовката на велосипеда и други съвети, които касаят безопасното придвижване с колело в градска среда.

Стоянов посочи, че инфраструктурата за колоездене в България не е безопасна. Той допълни, че именно това е една от основните причини за проекта.  Стоянов коментира, че направената около НДК велоалея е добра и свързва велоструктурата, която има в столицата. Преди това беше невъзможно да караш по тези булеварди, без да пречиш на пешеходци, майки с колички или на автомобилите на пътното платно, добави той.

Добавена на 28.06.2024 г. в 13:45 ч.