Щатната бройка служители на Национален фонд „Култура“ в момента е смешна, коментира Найден Тодоров в парламента


Щатната бройка служители на Национален фонд „Култура“ в момента е смешна, коментира Найден Тодоров в парламента

Щатната бройка служители на Национален фонд „Култура“ в момента е смешна, а говорим за опериране със средства от 90 млн. лева през тази и следващата година. Това коментира министърът на културата Найден Тодоров на изслушване в парламента във връзка с рестартиране на процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), обявени от фонда през февруари 2024 г.  

Той отбеляза, че щатът на фонд „Култура“, заедно с всички задължителни административни бройки - счетоводител, директор, чистачка, е 11 души. По думите му 11 души трябва да се грижат за цялата българска култура Аз не смятам, че това е възможно, и усилията ни са насочени в тази посока - да се увеличи щатът на фонд „Култура“, после и финансирането, коментира той.

Министърът посочи, че към настоящия момент няма нужда от увеличаване на финансирането, тъй като съществуват средствата по ПВУ, но тях след две години няма да ги има и трябва отсега да се мисли за тогава. Според него, ако фонд „Култура“ съществува нормално, а не на границата на оцеляването, тогава в един момент няма да говорим за финансиране на културата, а за инвестиции, защото всички вложени в нея средства, ще бъдат върнати. Това е пътят, който гоним, и в момента подготвяме административната рамка как точно това да се случи, допълни Тодоров. 

Той коментира, че е нужна "много тежка корекция" на абсолютно нефункциониращия Закон за меценатството. По думите му много частни събития ще умрат, ако се оттеглят публичните средства, защото в България не е създадена възможност да се финансират по частен път. 

Относно рестартирането на процедурите по ПВУ, обявени от Национален фонд „Култура“ през февруари т.г., Найден Тодоров обясни, че точното наименование на това, което се случва, е възобновяване на производството по утвърждаване на условията за кандидатстване. Той уточни, че променените условия са за две програми. По старите условия в едната от тях се е изисквало 20% самофинансиране, а по другата – най-малко 10%, промяната указва 10% самофинансиране, обясни министърът на културата. Също така по старите условия се е изисквало организациите, които кандидатстват да са били регистрирани преди 1 януари 2020 г., т.е. те трябва да имат минимум четиригодишна дейност преди да могат да кандидатстват. Това означава млади организации и млади хора да нямат право да кандидатстват – това е променено, каза той. В момента в предложението за новите условия има допълнителни точки за опит, когато има повече години, но всички имат право да кандидатстват, допълни министърът. 

По старите обявени правила партньорствата бяха забранени, в момента те са разрешени и това не е решение на Управителния съвет, на изпълнителния директор или на министъра на културата, а това е в условията на ПВУ, каза още Найден Тодоров. Относно международните организации, той обясни, че част от протестите през последните седмици са били за това, че има ново условие - кандидатстващи организации да са вписани в регистъра на културните организации в България. Ако това условие остане, а не отпадне, партньорските организации от чужбина, които не са в този регистър, няма да получават средства, обясни министърът. За мен е важно, че партньорските организации в България и в единия, и в другия случай, ще имат правото да получат средства по Плана, допълни той.    

Найден Тодоров засегна и темата за съставяне на правителство в страната. „Според мен в България в момента няма правителство, защото всички вие виждате какво ви разединява, но не търсите какво ви обединява – това също е част от културата“, заяви той пред депутатите.

Добавена на 10.07.2024 г. в 13:10 ч.