Архимандрит Мелетий вече е ректор на Софийската духовна семинария, след като Браницкият епископ Пахомий стана викарий на патриарх Даниил


Архимандрит Мелетий вече е ректор на Софийската духовна семинария, след като Браницкият епископ Пахомий стана викарий на патриарх Даниил

Архимандрит Мелетий вече е ректор на Софийската духовна семинария, след като вчера Светият синод, в пълен състав, взе решение да назначи ректора на семинарията - Преосвещения Браницки епископ Пахомий, за викарий на Софийския митрополит и български патриарх Даниил. На негово място за ректор на учебното заведение се назначава архимандрит Мелетий, досегашен заместник-ректор, съобщиха от семинарията.

Епископ Пахомий пое ръководството на духовното училище на 13 юни 2017 г. За изминалите седем години Софийската семинария бе обновена материално, образователно и духовно. "Благодарение на жертвените трудове и бащинска грижа на ректора - дядо Пахомий, духовното ни училище се украси с напълно преустроено общежитие, ремонтиран учебен корпус, реставриран бе и семинарният храм "Св. Йоан Рилски". По време на неговото ректорство към преподавателския състав бяха привлечени учители специалисти от Богословския факултет и от видни столични училища. Броят на кандидатите за редовния и паралелния курс на семинарията също бележи увеличение. Ръководството, преподавателите, родителите и семинаристите изказват най-дълбока благодарност на ректора - дядо Пахомий, за неговата отеческа грижа и обич, и му пожелават благодатно служение в новото му призвание", пише в съобщението от духовното училище.

Както БТА писа, на своето заседание на 9 юли Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), което беше първо под председателството на новоизбрания български патриарх и Софийски митрополит Даниил, взе няколко решения, се съобщаваше вчера в сайта на Българската патриаршия.

Назначава се за първи викарен епископ на Софийския митрополит - Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий. Той досега беше ректор на Софийската духовна семинария.

Назначава се архимандрит Мелетий (Спасов) - заместник-ректор на Софийската духовна семинария, за ректор, считано от 9 юли 2024 г.

Първи викарен епископ на Софийския митрополит, при патриарх Неофит, беше Белоградчишкият епископ Поликарп.

 

Добавена на 10.07.2024 г. в 12:50 ч.