Мъж е задържан за нанасяне на лека телесна повреда на съпругата си и закани за убийство


Мъж е задържан за нанасяне на лека телесна повреда на съпругата си и закани за убийство

Софийската районна прокуратура обвини и задържа мъж, нанесъл телесна повреда на съпругата си и отправил закани за убийство. Това съобщиха от държавното обвинение. Обвиняемият е 62-годишен мъж с инициали Т.А., който е задържан за срок до 72 часа и привлечен към наказателна отговорност.

В понеделник, на 24 юни, в къща на ул. „315-та“ в София, обвиняемият с инициали Т.А. е ударил с юмрук в челюстта В.А. и я стискал в областта на гърлото, вследствие на което ѝ причинява лека телесна повреда. От прокуратурата посочиха, че на неопределена дата в периода 13 – 24 юни т.г. на същия адрес обвиняемият е насочил кухненски нож към съпругата си и е отправил закани за убийство, като казал, че „ще ѝ отреже главата и ще се предаде в районното и след това ще я излежи“. Деянията са извършени в условията на домашно насилие, уточниха от Софийската районна прокуратура.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 от Наказателния кодекс (НК) и престъпление по чл. 144, ал. 3, т. 1 и т. 3 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

По-рано тази седмица Софийският районен съд осъди мъж на пет години затвор по обвинение за нанасяне на средна телесна повреда на жена. Наказанието следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг“ режим. 

Добавена на 27.06.2024 г. в 13:10 ч.