В службите трябва да бъдат хора, които нямат политически пристрастия, заяви служебният премиер Димитър Главчев


В службите трябва да бъдат хора, които нямат политически пристрастия, заяви служебният премиер Димитър Главчев

В службите трябва да бъдат хора, които нямат политически пристрастия или поне да не ги показват и да не ги изявяват в работата си. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в Народното събрание по време на изслушване относно уволнения и назначения в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

В доклада на председателя на ДАНС е записано, че в работата са проявявани такива пристрастия, което е недопустимо, коментира Главчев предсрочното освобождаване от длъжност на заместник-председателя на ДАНС Петър Петров. Служебният премиер каза, че не смята за добра практика извършването на смени в службите с политически мотиви. Точно тази практика би трябвало да се промени и в службите да работят експерти, без да проявяват своите политически пристрастия. Именно от това съм се ръководил при извършените смени, мотивира се министър-председателят.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" каза, че според него премиерът реално не отговаря на въпросите, които от ПП-ДБ са му поставили за причината за смените в службите за сигурност. "Като правите чистка в службите, защо не освободихте онзи директор и заместник-председател на ДАНС, който не класифицира доклада за изборните машини, осигурявайки изтичането му в медиите и премахването на машините в изборния ден, което от своя страна доведе до 500 000 анулирани бюлетини", попита Сабрутев.

Главчев му отговори, че е освободил заместник-председател на ДАНС, за кого е постъпило предложение от председателя на ДАНС, чиито аргументи вече премиерът представи. "Мисля, че другият въпрос, който ми задавате трябваше да го зададете на предишния премиер Николай Денков", каза министър-председателят.

От парламентарната група на "Възраждане" заявиха, че службите не трябва да бъдат политически бухалки, а е необходимо да защитават националната сигурност, суверенитет и да не позволяват изнасянето на информация.

Иван Иванов от БСП попита премиера колко промени са направени по ръководствата на службите – ДАНС, ДАР, ДАТО, "Военно разузнаване", за да има ясна представа какво се е случило в ръководството на българските служби и колко опити за вмешателство са направени от различните правителства в тези служби, като това ще определи нашата преценка до колко е разстроена работата там заради постоянни политически кадрувания. Изглежда изключително лоша практика в службите да се кадрува политически, което е изключително вредно, коментира народният представител от БСП.

Главчев отговори, че не е правил справка колко са били смените в службите, но подчерта, че за него не е добра практика да се правят смени с политически мотиви. 

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС попита от трибуната на Народното събрание премиера дали е вярна информацията, че кметът на София Васил Терзиев няма допуск до класифицирана информация. Георгиев, който е бивш общински съветник и председател на Столичния общински съвет обясни, че в общината има секретно деловодство, до което кметът трябва да има специален допуск, даден от службите за сигурност. "Вярно ли е, че кметът на София не може да чете нищо от секретното деловодсто, защото няма допуск, а той няма допуск, защото бил отказал проучване от комисията". Ако това е вярно, кой тогава в общината чете информацията от ДАНС и от службите, попита Георги Георгиев.

Служебният премиер заяви в отговор, че няма такава информация и не знае дали това е вярно. "Но ще трябва да я събера и да ви отговаря на въпроса", допълни Главчев.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви от пленарната трибуна, че повечето то ръководителите на службите, които се коментират, са назначени от служебното правителство от май 2021 г., когато голяма част от вносителите от "Продължаваме промяната" бяха от хората, които назначаваха, а останалата част бяха народни представители и подкрепяха подобни подходи. Няма как да си говорим за реформи в службите и да се правят инсинуации, че едва ли не има политизация на службите, когато точно тези, които искат това изслушване, искаха точно това – политизация на службите или избиране на политически зависими лица, заяви Христо Гаджев.

Бойко Рашков от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви, че се натрапва впечатлението, че едно управление се старае да извърши по негова преценка промени в различни държавни органи. Това се приема за нормално у нас, коментира народният представител. Същевременно не се пропусна да се каже, че длъжностните лица в служите трябва да бъдат политически неутрални, каза Рашков. Според него обаче се обръща внимание само на кадрите в службите, назначавани по времето на правителствата на Кирил Петков и Николай Денков. "А това ли е вашата политическа неутралност и разбиране за политическа справедливост и нормално политическо ръководство на една правова държава", заяви Бойко Рашков. "Трябва да се сложи край на политическите чистки, на които вие в момента сте последен ярък представител", обърна се народният представител към служебния премиер.

От групата на БСП призоваха от трибуната на Народното събрание България да не се превръща в пример за посмешище, тъй като има десетки служители, които съвестно си вършат работата в службите. БСП винаги е била последователна в своята позиция за ненамеса в работата на службите. Експертността и професионализмът трябва да бъдат водещи по време на тяхната работа при подбора на кадрите, заявиха от левицата. 

 

Добавена на 05.07.2024 г. в 13:20 ч.