Представят двадесет и четвъртия доклад за състоянието на достъпа до информация в България


Представят двадесет и четвъртия доклад за състоянието на достъпа до информация в България

Фондация "Програма достъп до информация" представя двадесет и четвъртия доклад за състоянието на достъпа до информация в България, съобщиха от фондацията.  Това ще стане на онлайн пресконференция от 11:00 до 12:00 часа.

Докладът за 2023 г. съдържа препоръки, свързани с правната уредба за достъп до информация и нейното прилагане, оценка на регулациите в областта на достъпа до информация,  състоянието на активната прозрачност за 560 органа на власт в България.

Ще бъде представен и анализ на правната помощ, предоставена от фондацията през 2023, както и какви са тенденции в съдебната практика по дела за достъп до информация, подкрепени Фондация „Достъп до информация“ през 2023 г.

Основен акцент в доклада за 2022 година беше присъединяването на страната към Конвенцията за достъп до официални документи, обявиха от Фондация „Програма достъп до информация" (ПДИ). Заради нестабилната политическа обстановка от 2021 г. промените в Закона за достъп до информация не могат да бъдат приети на второ четене, каза председателят на програмата Александър Кашъмов.

Около 12 хиляди граждани всяка година искат достъп до информация, беше отчетено още в доклада.

Добавена на 09.07.2024 г. в 06:20 ч.