Прокуратурата иска по-тежка присъда за Адриан Антонов, осъден за тежка катастрофа на бул. "Сливница" в София


Прокуратурата иска по-тежка присъда за Адриан Антонов, осъден за тежка катастрофа на бул. "Сливница" в София

Прокуратурата иска по-тежка присъда за Адриан Антонов, осъден за тежката катастрофа на бул. "Сливница", при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от държавното обвинение.

Антонов получи наказание шест години лишаване от свобода, намалени от девет години, защото призна вината си. Според Софийския градски съд той ще търпи присъдата при първоначален общ режим. Освен това ще бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от девет години.

Според прокурора не са отчетени с нужните изчерпателност и пълнота наличните редица отегчаващи вината обстоятелства, поради което неправилно е прието, че наказанието следва да бъде определено при баланс на смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. Поради това с протеста се иска увеличаване както на наказанието лишаване от свобода, така и на наказанието лишаване от право да бъде управлявано моторно превозно средство.

Катастрофата стана на столичния бул. „Сливница“ на 8 май 2023 г. Според прокуратурата Антонов е нарушил правилата на движение по пътищата. Той се движел със скорост 106 км/ч (при разрешена максимална скорост 50 км/ч), не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Анна-Мария Малчева (24 г.) и Явор Стоянов (23 г.). Така по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци. 

Вчера родители и близки на загинали при катастрофи се събраха на протест на кръстовището на бул. „Сливница“, където се случи инцидентът.

 

Добавена на 10.07.2024 г. в 17:35 ч.