Оранжев и жълт код за валежи и гръмотевични бури за 11 области от западната половина на страната издаде НИМХ


Оранжев и жълт код за валежи и гръмотевични бури за 11 области от западната половина на страната издаде НИМХ

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код, за 11 области от западната половина от страната - за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Количествата на валежите ще са до 20-35 литра на квадратен метър, на места, а главно в северозападните райони и до 50-60 литра на квадратен метър. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Днес над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. По време на развитието на конвективната облачност вятърът временно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е предимно ясно, а утре - предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури в страната ще са от 27-28 градуса в западните райони, до 33-34 градуса в югоизточните, в София - около 28 градуса.

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в западните райони - мощна. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, който по време на конвекцията временно ще се усилва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22 градуса, на 2000 метра - около 16 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток. Максималните температури ще са 24-27 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала и вечерта ще се усилва.

Слънцето в София изгря в 5 часа и 50 минути, и ще залезе в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 18 минути. Луната в София е във фаза два дни преди последна четвърт.

Добавена на 27.06.2024 г. в 09:20 ч.