Надявам се кметът Васил Терзиев да оттегли решението си за анулирането на конкурса за Войнишкия паметник, заяви Мирослав Боршош в Столичния общински съвет


Надявам се кметът Васил Терзиев да оттегли решението си за анулирането на конкурса за Войнишкия паметник, заяви Мирослав Боршош в Столичния общински съвет

Надявам се кметът на София Васил Терзиев да оттегли решението си за анулирането на конкурса за Войнишкия паметник, заяви пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС) Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по култура и образование към Съвета след изслушването на столичния кмет на извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в СОС, относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. 

Боршош е на мнение, че кметът Терзиев ще преосмисли позицията си или "поне му дадохме време това да се случи". Според председателя на Комисията по култура, ако все пак това не се случи, има опасност мемориалът да не може да бъде възстановен изобщо в следващите години заради съдебно обжалване на решението на кмета. Това е конкурс, който е с избран изпълнител, има невероятната възможност да възстановим един много важен паметник за града ни. Надявам се във вторник, когато е заседанието на Комисията по култура, да имаме решение, което да е най-доброто, заяви Мирослав Боршош.

Той обясни, че има избран изпълнител, с проект, който е одобрен, при прозрачна и законова процедура, която не е била атакувана в нито един момент по време на провеждането й. Има утвърдителен протокол от страна на кмета, после незнайно защо той е бил анулиран, каза Боршош. Едно от основанията на кмета да анулира конкурса е възможността паметникът да бъде преместен другаде, добави председателят на комисията. "За наша радост на заседанието на двете комисии, тази възможност отпадна", информира той и подчерта, че общото становище на всички е, че паметникът ще бъде там, където е бил и ще се запази неговото място.

Според Боршош големият въпрос от тук нататък е дали кметът ще оттегли решението си за спиране на конкурса, което дава възможност това решение да влезе в съда и години наред да няма паметник. След изслушването на кмета и след дискусиите, той получи от нас възможност в рамките на няколко дни да вземе решение какво ще направи, каза Мирослав Боршош. Той посочи, че днес е направена широка дискусия, в която освен политическите сили, участваха и гражданските и съсловните организации, които изразиха своето мнение. Най-общо казано вървим към решението на автентичното място да има автентично възстановяване на паметника, заяви Боршош и поясни, че дали това ще се случи, ще е решение на СОС.

Председателят на Комисията по култура изрази съжаление, че са изправени пред невъзможността да са сигурни, че това ще се случи, защото не са сигурни дали изпълнителят, който е одобрен при законна процедура, няма да обжалва това решение на кмета. Предстоят много разговори в следващите няколко дни, каза Боршош. Той потвърди, че като председател на Комисията по култура ще направи всичко възможно да се намери общ език с всички страни, въпреки решението на кмета, така че да се стигне до решение, което да гарантира, че този паметник, който е демонтиран и разрушен, отново да се появи и паметта на тези над 3000 герои ще бъде запазена. Мирослав Боршош благодари за добрия тон по време на днешното заседание на двете комисии и за възможността кметът Терзиев да чуе различни позиции от неговата.

БТА припомня, че победител в архитектурния конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, организиран от Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ), е студио „Гебуплан“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова. Второ и трето място в конкурса не са присъдени от журито, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране, съгласно регламента на конкурса. 

Преди дни Васил Терзиев съобщи на своята фейсбук страница, че прекратява процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия мемориал в пространството пред НДК. Това породи реакции от страна на политическите групи в СОС, някои от които се обявиха против прекратяването на конкурса и доведе до днешното извънредно заседание на двете комисии.

Добавена на 05.07.2024 г. в 16:25 ч.