Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото за тежката катастрофа в Шумен


Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото за тежката катастрофа в Шумен

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на Апелативен съд – Варна делото срещу Жечко Кюркчиев, подсъдим за катастрофата в кръгово кръстовище в Шумен през 2022 г. При инцидента загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена е със средна телесна повреда.

Съдът в Шумен осъди Кюркчиев на 3 години и 4 месеца затвор и го лиши от право да управлява МПС за 5 години и 4 месеца, след като мъжът призна вината си пред съда. Втората инстанция намали присъдата и постанови 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Присъдата бе потвърдена в останалата ѝ част.

Съдебният състав на ВКС намира за неоснователни оплакванията за допуснати нарушения от страна на съда във Варна при формиране на вътрешното му убеждение и изключване на доказателствени материали, събрани на досъдебното производство. Върховните съдии приемат за правилно констатирането на нарушение на първата инстанция, изразяващо се в недопустимо приемане на непосочени вобвинителния акт и непризнати от подсъдимия фактически констатации, с което се нарушава правото му на защита.

Според върховните магистрати двете инстанции са провели съдебно следствие, като с различни по вид доказателствени средства и способи за доказване са установили обстоятелства извън признатите, но от кръга на допустимите факти, с което не са нарушили процесуалните правила за провеждане на делото по съкратена процедура.

Върховните съдии не възприемат някои от констатациите и сочат, че е неясно на какво се базира становището за приемане като смекчаващо обстоятелство „съдействие на органите на досъдебното производство“. Според тричленния състав на ВКС е без значение цененото като смекчаващо обстоятелство, свързано с данните за организацията на движение в кръстовището, тъй като по делото няма данни то да е допринесло за настъпване на ПТП, било е регулирано по установения в нормативната уредба ред и подсъдимият е бил длъжен да се съобрази с пътните знаци.

В решението е отразено становището на експертите, според което при управление с разрешената скорост от 50 км/ч ПТП не би настъпило. Независимо от изложените мотиви върховните съдии приемат, че не е налице основание за промяна на изводите за превес на смекчаващите вината обстоятелства и за промяна в размера на наложеното наказание, като подчертават, че редукцията с една трета като предпоставка за определяне на наказанието не подлежи на преценка, тъй като е законоустановена.

Колкото до това, че е наложена условна присъда, от ВКС смятат, че магистратите във Варна не са обсъдили всички данни, характеризиращи подсъдимия като водач на МПС.

Данни за личността на дееца произтичат и от спецификите на конкретно извършеното деяние – значително превишената скорост в градски условия и отнемането на предимство са едни от най-тежките нарушения на правилата за движение, пише в мотивите на съда, според когото не следва да бъдат пренебрегвани и установените на досъдебното производство чрез показанията на свидетел данни за поведението на подсъдимия по време на инцидента - едновременно с управлението на лекия автомобил той е боравил с мобилния си телефон, сменяйки музиката, както и че при предходни случаи Кюркчиев е превишавал разрешената скорост за движение в дадения пътен участък. 

 

Добавена на 11.07.2024 г. в 19:30 ч.