Вторият международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима" продължава днес с първи тур на най-голямата възрастова група


Вторият международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима" продължава днес с първи тур на най-голямата възрастова група

Програмата на Втория международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима" продължава тази вечер с първи тур за най-голямата възрастова група С. Тя включва участници на възраст между 17 и 26 години. 

Записани за участие в конкурса, който бе официално открит на 1 юли, са общо 31 души от седем държави – 19 индивидуалисти и шест двойки. Те ще се борят за общ награден фонд на стойност 40 000 лв., както и допълнителни отличия като гастроли, договори, безплатни обучения и конкурси. Победителите ще бъдат обявени на 6 юли, когато е и галаконцертът с участието на лауреатите. 

Междувременно през деня в залите на Държавна опера - Бургас се провежда и Балетна академия „Сара-Нора Мастър“, която продължава от 1 до 9 юли. В рамките на 10 дни записалите се ще се срещат с различни педагози, които наблягат на определени техники като екзерсис, класически репертоар и характерни танци. Сред преподаватели са Сара-Нора Кръстева, примабалерината, дългогодишен художествен ръководител на балетната трупа на Софийска опера и балет и основател на конкурса; примабалерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова; премиер солистът Никола Христов Хаджитанев; проф. д-р Мария (Маша) Илиева и доц. д-р Анна Пампулова.

БТА припомня, че вчера с първи тур на първите две възрастови групи откриха второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“. На сцената бяха представени всички 66 участници от първите две възрастови групи – от 9 до 12 и от 13 до 16.

Добавена на 02.07.2024 г. в 09:10 ч.