Стажант-аташета от 18-ия обучителен курс по дипломация - випуск „Александър Малинов“, посетиха БТА


Стажант-аташета от 18-ия обучителен курс по дипломация - випуск „Александър Малинов“, посетиха БТА

Стажант-аташета от 18 -ия обучителен курс по дипломация - випуск „Александър Малинов“, на Дипломатически институт на министъра на външните работи посетиха днес Българската телеграфна агенция (БТА). Те бяха придружени от директора на института Таня Михайлова, както и от Йордан Стоичков - гл. експерт „Обучителни, изследователски и проектни дейности".

В Националния пресклуб на агенцията в столицата ги посрещна генералният директор Кирил Вълчев. Той им разказа за ролята на БТА за развитието на дипломацията и поддържането на добрите отношения с останалите държави чрез силата на информацията.

БТА е изключително полезна за събиране на информация от света, която да се използва тук в България. БТА е и единственият постоянен източник за това какво се случва в страната за чужбина, каза Вълчев и подчерта, че БТА има постоянна емисия на английски език.

Генералният директор каза още, че източниците на информация, които използва агенцията имат голяма полза за работата на дипломатите ни. Вълчев отбеляза, че БТА има договори за партньорство с редица агенции, като основната цел е „сътрудничество в океана от информация, като се разменя по една интересна новина на ден“.

Той даде за пример с работата на посланика на страната ни в нигерийската столица Абуджа Янко Йорданов, който по думите му се опитва да възобнови интереса на тамошните студенти към българските университети. Информацията стои в основата на взимането на всякакъв вид решения, посочи Вълчев.

Кирил Вълчев отбеляза, че БТА има вече 40 пресклуба, сред които такива във всички областни градове в страната, в райони с концентрирана българска общност зад граница, като Тараклия и Одеса, в столиците на съседни на България държави - Скопие (РСМ), Анкара (Турция) и Букурещ (Румъния), както и на о. Ливингстън и на българския научно-изследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий". 

Той добави, че БТА е част от глобалната мрежа на напредналите технологично информационни агенции MINDS International. Агенцията е част още от Алианса на европейските информационни агенции (ЕАНА). Генералният директор определи като голям успех това София да е седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА).

 

Добавена на 27.06.2024 г. в 19:45 ч.