Ще настояваме да получим тълкувание от ВАС какво точно значи тяхното решение за новата организация на движение около НДК, заяви кметът Васил Терзиев


Ще настояваме да получим тълкувание от ВАС какво точно значи тяхното решение за новата организация на движение около НДК, заяви кметът Васил Терзиев

Ще настояваме да получим тълкувание от Върховния административен съд (ВАС) какво точно значи тяхното решение за новата организация на движение около НДК и към какво се очаква да върнем организацията на движението. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).

Поводът за коментара му е изпратеното от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разпореждане до заместник-кмета на София Илиян Павлов да изпълни Определение на ВАС, като преустанови въвеждането на нова организация на движение по булевардите “Витоша“ и “Патриарх Евтимий“, и ул. “Проф. Фритьоф Нансен". В разпореждането се посочват задължителни за изпълнението действия. Едното от тях – със срок до 27 юни – касае обезопасяване на участъците по посоченото трасе.

Днес служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и началникът на "Пътна полиция" – СДВР комисар Николай Крушарски направиха проверка дали са предприети необходимите действия за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди. Министър Стоянов е на посещение на "Патриарха", за да провери какво става със заповедта, която са ни дали, коментира Терзиев. По думите му, колкото повече се говори прибързано и се действа прибързано, толкова повече се задълбочава проблемът. Видяхме как един проект с нужната целесъобразност, който страдаше от определени грешки в комуникацията и определени аспекти на изпълнението, се поде като предизборна тема и в последствие това стана много по-голям проблем, каза столичният кмет.

Докато стигнем до днешното изискване на СДВР да оградим с метална ограда велоалеята и паркоместата, добави Терзиев и попита на шега не е ли по-добре да се спре движението по целия булевард "Патриарх Евтимий". "Как точно преценяваме кое е законно или не от целия проект", отбеляза кметът. "И как стигнахме до извода, че трябва да го заградим с метални огради, все едно има строителна площадка", добави той. Според него "някои хора още не са излезли от кампания и се канят да влизат в друга".

Васил Терзиев заяви, че Столичната община има желание да изпълни решението на ВАС, но подчерта, че не е ясно от решението спрямо кой период да стане това възстановяване. Ако действаме прибързано, може да се окаже, че всичко правено от 2016 г. насам е незаконно, посочи Терзиев и гарантира, че Общината ще работи с всички институции и заинтересовани страни за намирането на решение.

На 20 юни общинският съветник Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София") каза на пресконференция в Столичната община, че генералният план за организация на движение в столицата е изтекъл още през 2017 г. Според решението на ВАС, коментира тогава Бонев, трябва да се спре изпълнението на организацията на движението, но големият проблем според него са последствията от това решение на съда, защото той казва, че при липса на генерален план за организация на движение, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движението са незаконни. 

Добавена на 27.06.2024 г. в 16:30 ч.