Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя, каза Йордан Цонев на консултациите при президента


Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя, каза Йордан Цонев на консултациите при президента

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите при президента Румен Радев. Цонев посочи, че изборите са краен вариант и не са решение.

ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепа за стабилно мнозинство, и ние този път ще го извървим. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и по-важният въпрос е как точно го разбират, коментира Цонев и уточни, че най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, каквато е волята на българския народ.

"Ние смятаме, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори. Още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен пак от първите две политически сили. Тоест ще зависи от мнозинството на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това, освен политическото его", коментира Цонев. По думите му гражданите ясно са казали на тези избори, че политическото и партийно его трябва да бъде потиснато в името на решението на техните проблеми.

Йордан Цонев заяви, че в тази сложна обстановка от ДПС разчитат на президента да поеме ролята на медиатор и да убеди политическите сили за необходимостта от решение на тази ситуация. Изборите са краен вариант, а не са решение, това го чухме ясно от българските граждани, добави заместник-председателят на ПГ на ДПС.

За нас прочитът на изборните резултати категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната. Това е процес, който се развива особено силно в последните три-четири години, отбеляза той. По думите на Цонев това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите. Трябва да се върнем към хората и трябва да работим с хората, добави Йордан Цонев. 

Той отбеляза, че за ДПС категорично е станало ясно, че хората не искат нови избори. Хората искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, редовно правителство, което да решава проблемите им, каза още той.

 

Добавена на 24.06.2024 г. в 13:05 ч.