За прагматични решения и мобилизиране на финансови ресурси говориха панелистите на "Green Transition Forum 4.0 относно развитието на Украйна


За прагматични решения и мобилизиране на финансови ресурси говориха панелистите на "Green Transition Forum 4.0 относно развитието на Украйна

Прагматични решения, мобилизиране на финансови ресурси, защита на инвеститорите и спешна помощ за украинците преди зимата, бяха част от тезите на панелистите на "Green Transition Forum 4.0 в сесията на тема „План за сигурността на ЕС: Приоритизиране на развитието и устойчивостта на Украйна“.

Днес е вторият ден на форума "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", посветен на зелената трансформация, организиран от Dir.bg и 3Е News. Това е четвъртото издание на форума. БТА е медиен партньор.

В панела взеха участие президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Секретариата на Енергийната общност Дирк Бушле, Максим Бондаренко, ръководител на отдел "Инвестиционно консултиране" в "Украининвест", Джо Филипс, старши експерт “Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ“, Христо Панчев, координатор в инициативата „Зелено възстановяване на Украйна“ на „Грийнпийс“, ЦИЕ, както и Матю Брайза, бивш високопоставен служител в Белия дом и Държавния департамент на САЩ, член на борда на директорите на „Овергаз“.

Свидетели сме на безобразно, жестоко престъпление срещу човечеството, върховенството на закона, срещу всичко, което вярваме, коментира президентът Плевнелиев случващото се в Украйна. Той добави, че там се води войната на бъдещето и посочи, че през тази година украинците ще произведат 1 млн. дрона. 

По думите му Украйна има „най-зеленото“ бъдеще, от енергийна гледна точка. „Реконструкцията на украинската икономика задължително ще се случи и там ще се тестват индустриите на бъдещето включително и най-зелените от тях“, каза Росен Плевнелиев. Той беше категоричен, че европейците ще бъдат до Украйна, колкото и докогато трябва, дотогава, докато Украйна не само възстанови своя суверенитет, но и своята икономика.

Плевнелиев отбеляза нуждата новата Европейска комисия да работи по различен начин и отчете нуждата от нова визия за Европа. Също така посочи, че Украйна трябва да направи справедлив и тежки реформи. Той добави, че всичко, което ще се прави в Украйна за възстановяването й, има смисъл единствено и само ако е на възможно най-високото технологично ниво.

Проблемът с Украйна е въпрос за мира. Мирът е важен, трябва ни обаче мир не статичен или в замръзнало състояние, във вакуум, а такъв, който да е устойчив в дългосрочен план. Мирът може да е устойчив, единствено когато подведем под отговорност онези, които са го нарушили, посочи Росен Плевнелиев.

Според Виктор Понта, министър-председател на Румъния (2012-2015), възстановяването на енергийния сектор на Украйна ще бъде огромно предизвикателство, невиждано до днес. Той отбеляза целта Украйна да се включи в европейската енергийна система и да има свързаност с близките държави. Според него ще има пари за възстановяването на държавата. 

По възможност нека да внесем в Украйна само хубавото, а лошото да го оставим, като корупцията и борбата с нея, коментира още Понта. По думите му трябва да се търси баланс при възстановяването на Украйна и това, което ще трябва да плащат гражданите й.

Преходът, относно Украйна, трябва да е от велики идеи към прагматични проекти, те имат нужда от прагматична помощ, коментира Понта.

Заместник-директорът на Секретариата на енергийната общност Дирк Бушле заяви, че решенията за възстановяването на Украйна трябва да се вземат отрано и то преди да дойде зимата, защото тогава предизвикателствата по отношение на енергийната инфраструктура ще се превърнат в нещастие за икономиката и хората. Той заяви, че са нужни дългосрочни решения за енергийната система, както и други мерки, като тази да се инсталират соларни панели при възстановяване на разрушените сгради.

Търсим начини да се намерят добри проекти, да се намери кой да ги финансира и реализира, трудно се прави това по време на война, трябва пазар и структури, които да помогнат на Украйна отсега, за да може по-лесно да се интегрира в Европа, добави Бушле. Като посочи, че са нужни инвестиции за интегриране на Украйна с енергийните пазари на други държави.

Старши експертът “Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ” Джо Филипс посочи, че трябва да има ясна визия за това какво се цели да се постигне в Украйна, както и визия за след 5-10 години. „Ние твърдо вярваме, че Украйна трябва да се възстанови на 100% и да стане пълноправен партньор и ако не търсим това като цел, строейки нова инфраструктура, няма как да стане“, добави той. По думите му трябва да се види и какво прави Украйна със собствени усилия, за да се приближи към партньорските държави.

В Украйна се води битка на системи, включително от гледна точка на енергетиката – миналото срещу бъдещето, каза Христо Панчев, координатор в инициативата „Зелено възстановяване на Украйна“ на „Грийнпийс“. Според него всичко в Украйна показва, че ключовата дума е „децентрализация“, а победата не може да бъде друга освен „зелена“. Той отбеляза един от последните проблеми, които среща в Украйна, това е липсата на хора, които да инсталират соларни панели, защото мъжете са на война или им е трудно да пътуват. Поради тази причина се мисли за курс за жени, които да инсталират панелите, също и за втора употреба качествени соларни панели, които да бъдат доставени от Западна Европа.

Ролята на частния сектор във възстановяването е огромна, коментира Матю Брайза. Според него може да се постигне енергийна ефективност в Украйна, като се инвестира във възобновяеми енергийни източници. Той открои важността на децентрализацията и намаляване ролята на държавата, но отчете нуждата от много крупни частни инвестиции в продължителен период от време. По думите му глобалната общност от приятели на Украйна трябва да мобилизира финансови ресурси, които са необходими, за да се привлече частният капитал. 

Добавена на 27.06.2024 г. в 18:55 ч.