МОН предлага професионалното образование и обучение да се осъществява по професии, включени в новия списък за учебната 2026/2027 г.


МОН предлага професионалното образование и обучение да се осъществява по професии, включени в новия списък за учебната 2026/2027 г.

Професионалното образование и обучение да се осъществява по професии, включени в новия Списък с новите професии от учебната 2026/2027 г. за приетите ученици в 8-и клас, а за навършилите 16 години – от януари 2026 година. Това предлага Министерството на образованието и науката (МОН) в проект, разработен съгласно измененията на Закона за професионалното образование и обучение и публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В процеса на обществено обсъждане предстои и съгласуване с национално-представителните работодателски и синдикални организации и ресорните министерства. Те могат да внасят предложения и да дават становища по проекта в едномесечен срок, като всяко едно от тях ще бъде подложено на обстоен анализ.

Преди финалното приемане на Списъка с новите професии той ще премине през широк дебат с всички заинтересовани страни, уточняват от МОН.

Новият списък следва изискванията на Закона за степени на професионална квалификация, които се надграждат в рамките на професията с нива по Европейската и Националната квалификационна рамка.

Новите професии акцентират върху трудовите дейности, свързани с дигитализацията и устойчивото развитие в различните сектори: 'Технологии в биопроизводствата', 'Хибридни и електрически пътни превозни средства', 'Електрообзавеждане на тролейбуси и електрически автобуси', 'Устойчива мода', 'Устойчиво земеделие и растителна защита', 'Автоматизирани системи и технологии в машиностроенето', 'Дигитално проектиране на мебели и интериор', 'Дигитален дизайн на текстил', 'Механизация и цифровизация в растениевъдството', 'Механизация и цифровизация в животновъдството' и др.

Проектът на Списък на професиите за професионално образование и обучение може да се види тук.

/ЙВЛ

Добавена на 01.07.2024 г. в 11:05 ч.