Предложените промени за изписване и отпускане на лекарства целят улесняване на пациентите и финансова дисциплина, съобщиха от НЗОК


Предложените промени за изписване и отпускане на лекарства целят улесняване на пациентите и финансова дисциплина, съобщиха от НЗОК

Предложените промени за изписване и отпускане на лекарства целят улесняване на пациентите и финансова дисциплина при усвояването на средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това е посочено в становище на НЗОК по публикувания за обществено обсъждане проект на промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, съобщиха от пресслужбата на НЗОК. Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. Общественото обсъждане продължава до 4 юли.

В бюджета на НЗОК за тази година са предвидени малко над 36 млн. лв., с които Касата трябва да заплати на аптеките дейността им по отпускане на напълно заплатени от НЗОК лекарства. За 2024 г. тези средства са с 11% повече в сравнение със средствата през 2023 г. 

Плащанията за тази дейност на аптеките са се увеличили драстично, се посочва в становището. През януари 2024 г. са отчетени разходи в размер на 1,8 млн. лв., а през март 2024 г. - 3,4 млн. лв. За май разходите са нараснали до 5,9 млн. лв., а за юни и юли районните здравноосигурителни каси отчитат заявки за разходи в размер съответно на 8,1 млн. лв. и 8,4 млн. лв., се допълва в становището на Касата. 

Към 31 юли 2024 г. общият размер на здравноосигурителните плащания за дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти, заплащани 100% от НЗОК на база електронно предписание (рецепта), вече ще представлява разход от 34 млн. лв. или близо 94% от здравноосигурителните плащания, заложени в бюджета на НЗОК по това перо.

Срещу промените реагираха от Българския фармацевтичен съюз, настоявайки за спешна среща между заинтересованите страни и намиране на консенсусно решение. От съсловната организация и от Инициативен комитет на магистър-фармацевтите обявиха, че днес, в знак на протест, аптеки в цялата страна няма да работят в рамките на два часа.

Очаква се на 4 юли собственици на аптеки да подадат заявленията си за прекратяване на договорите им със здравната каса. Недоволството възникна заради предложени промени, според които на една рецепта ще могат да се изписват над три медикамента, пациентите ще могат да си получат лекарствата „на части“ от различни аптеки, а Касата ще заплаща пропорционално на аптеките. Сега аптеките получават по пет лева за обработена рецепта, на която са изписани напълно заплатени от Касата лекарства и нямат право да слагат надценки на тези медикаменти.

 

 

 

 

 

Добавена на 03.07.2024 г. в 17:35 ч.