Експедицията FAR през Северния ледовит океан измина 313 морски мили преди да бъде преустановена


Експедицията FAR през Северния ледовит океан измина 313 морски мили преди да бъде преустановена

Двамата българи, които предприеха първото пълно прекосяване на Северния ледовит океан с гребна лодка, преминаха успешно 313 морски мили. Поради остра морска болест на Владимир Табутов и срязано сухожилие на пръстa на Стефан Иванов взехме решение да преустановим гребната експедиция. Това съобщиха от екипажа, а скиперът Иванов добави за БТА, че вече са на твърда земя и се намират на остров Фроя, Норвегия.

Пълната гребна експедиция през Арктика (Full Arctic Row – FAR) започна на 23 юли с гребната лодка "Неверест" и беше планирана не само като най-дългото плаване през Северния ледовит океан, осъществявано някога с гребна лодка, но и първото в историята на човечеството, в което Северният ледовит океан ще бъде прекосен на гребна лодка от край до край.

Пионерският тандем Иванов – Табутов се придържаше към брега в посока север към вечния лед, над 80-ия паралел. Експедицията, в която двамата трябваше да гребат до най-северната точка на планетата, достигана някога с гребна лодка, бе в подкрепа на две каузи - от една страна, за кампанията „Да! За живот“ на Министерството на здравеопазването, така че повече хора да решат и информират близките си дали искат, или не след смъртта си да бъдат донори на органите си за животоспасяващи операции. От друга страна, FAR се застъпи и за опазването на Южния океан чрез петицията за обявяване на нови четири млн. кв. км защитени морски зони от Комисията за опазване на живите морски ресурси на Антарктика (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources - CCAMLR). 

Екипажът на борда на „Неверест“ съобщи, че събира проби от планктона по пътя, които да предоставят на учените от Биологическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за изследвания на климатичните промени и глобалното затопляне. Седмица след успешния старт от отправната точка Хаугесунд последва уикенд с четириметрови вълни, но двамата казаха, че са си „играли цяла нощ“ с 20-26 възела вятър. Иванов и Табутов продължиха да гребат неуморно до ранните часове на днешния ден, когато решиха да преустановят експедицията.

FAR достигна до Титран, Норвегия, a българските гребци добавиха, че са преживели заедно безброй приказни моменти, които ще помнят цял живот. 

Добавена на 01.07.2024 г. в 20:20 ч.