Изложба, запечатала в кутии творческата енергия на различни поколения световни художници, ще бъде представена в Бургас


Изложба, запечатала в кутии творческата енергия на различни поколения световни художници, ще бъде представена в Бургас

В залите за съвременно изкуство на Бургаската библиотека ще бъде представена изложба - колекция, запечатала в кутии творческата енергия на различни поколения творци по целия свят. Съдържанието на всяка кутия ще се придружава от описание и звуков файл, както и от допълнителна информация, свързана с биографиите на участниците, съобщават от пресцентъра на Държавния културен институт към министъра на външните работи в София.

Екипът по проект „Хербариум“ на Държавния културен институт предлага неочакван изследователски подход към общностите, които участват в обмена на идеи и перцептивни стратегии в съвременното изкуство. Това предложение е мотивирано във връзка с успешното партньорство на института по проект „Хербариум“ и представянето на български и нидерландски артисти за периода 2022 - 2023 година.

Експозицията е със специален фокус върху автори от Франция и Италия, които са от различен национален и културен произход, но работят в тези държави. Като част от артистични кръгове, те реализират съвместни проекти и изложби. Осъществена в рамките на един от експозиционните модели на архива „В/Извън кутията“, селекцията включва художници  от България, Франция, Италия, Нидерландия и Полша.

Проектът се реализира от кураторката Ирина Баткова, която отправя покани към художници, които избират по двама нови участници. Така с новите попълнения в колекцията се проследяват креативните контакти в света на изкуството.

На финисажа на изложбата, след прожекцията на техните портрети от серията H Talks, ще бъдат представени художниците от италианската част на „Хербариум“ – Мойра Ричи, Масимо Пулини и Кирил Чолаков. Те идват в България с любезното съдействие на Италианския културен институт в София.

Видеопортретите H Talks, режисирани от Милена Кънева, са част от архива на „Хербариум“ и документират разговори на кураторката Ирина Баткова с художниците, фокусирани върху тяхната артистична практика в работната им среда. 

Всички елементи на проекта „Хербариум“ формират уникална база данни за изследователи, куратори, галеристи, студенти и ценители на изкуството, които се интересуват от нестандартни методи в анализа на съвременното изкуство.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи и Италианския културен институт в София.

/ЙВЛ

Добавена на 04.07.2024 г. в 20:55 ч.