Корабът „Струма“ отплава от Варна за участие в първата активация на Черноморската противоминна група


Корабът „Струма“ отплава от Варна за участие в първата активация на Черноморската противоминна група

Минният ловец „Струма“ отплава днес от Военноморска база – Варна за Истанбул за първата активация на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния. Първата активация на групата ще е от 2 до 16 юли, каза пред медиите командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. 

За нас това е изключително важен момент, тъй като това е първата операция, в която кораб ще участва в реални условия с реална заплаха, коментира командирът. По думите му такава операция не е провеждана от края на Втората световна война, когато е извършвано минопочистване по българските брегове. Сега трите държави членки на НАТО ще провеждат операция за унищожаване на минната опасност в Черно море, да се осигури безопасно и свободно корабоплаване в морските пространства на нашите страни.

До края на годината предстоят още две активации, които тепърва ще се уточняват, каза още контраадмирал Михайлов. От 1 януари следващата година за шест месеца командването на групата ще поеме България, а след това е редът на Румъния.

В активацията на групата освен „Струма", ще участват румънският кораб „Аксенте“, както и турският противоминен плавателен съд „Акчай“ и кораб за командване и управление „Капитан Гюнгюр Дормуш“. По време на активацията корабите от групата ще посетят Истанбул, Бургас и Констанца. Те ще участват и в Националното учение на Военноморските сили с международно участие „Бриз 2024“.

Началникът на отдел „Операции“ кап. I ранг Тодор Богданов посочи, че целите и задачите на активацията са операции по разузнаване и наблюдение, противоминни операции в определени зони, подобряване на оперативната съвместимост и други.

Той допълни, че досега във Военноморските сили са постъпили над 60 сигнала от различни организации за открити миноподобни обекти или дрейфащи мини в морските пространства и по бреговата ивица. Всички те са своевременно обследвани. Досега са открити и унищожени 6 дрейфащи мини. При голяма част от сигналите са били открити отломки от ракетно въоръжение, а при други не са открити опасни обекти или те са идентифицирани като отпадъци.

Контраадмирал Михайлов каза, че има множество доклади за кораби, които са се натъкнали на плаващи мини. По думите му засега има един потвърден доклад за потънал кораб вследствие на плаваща мина. Той припомни, че основното предназначение на тези мини е за борба с малки кораби, които се използват при десантните операции и по тази причина те са по-опасни за малки плавателни съдове - рибарски, малотонажни, кораби за развлечение.

Добавена на 28.06.2024 г. в 18:10 ч.