С водосвет на знамената и полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин МВР отбеляза 145 години от създаването си


С водосвет на знамената и полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин МВР отбеляза 145 години от създаването си

С водосвет на знамената и полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин в София Министерството на вътрешните работи (МВР) отбеляза 145 години от създаването си. Над присъстващите прелетяха два хеликоптера на Главна дирекция „Гранична полиция“.

При храм-паметник „Александър Невски“ е подредена специализирана техника, която служители на структурите в МВР използват в ежедневната си работа. 

Сърдечно ви поздравявам по случай 145-ата годишнина от основаването на МВР, каза на церемонията Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил. Важни са мирът, редът и сигурността в човешкото общество и Светата православна църква се молим щото Господ да ви помага във вашата високо отговорна служба, добави той. Държавният служител, както каза свети апостол Павел, е Божий служител, който е пращан за похвала на правещите добро и за наказание на онези, които правят зло, каза още патриархът.

Сред присъстващите на тържествената церемония бяха председателят на Народното събрание Рая Назарян, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, народни представители, военни, посланици и ръководители на държавни институции.

В 10:30 ч. пред Паметника на полицаите, загинали при изпълнение на служебния дълг, ръководството на МВР ще поднесе венци.

От 11:00 ч. в сградата на МВР ще се състои церемония по награждаване на служители на министерството, постигнали високи професионални резултати.

Празникът се отбелязва с Решение на Министерския съвет от 28 февруари 1992 година. През 1879 г. е издаден на Указ 1 от княз Александър Първи, с който се създава Министерството на вътрешните работи, на основание чл. 161 от Търновската конституция. Със същия указ е назначено първото правителство на Княжество България с министър-председател, министър на вътрешните дела и управляващ министерството на народното просвещение Тодор Бурмов.

Добавена на 05.07.2024 г. в 14:05 ч.