Свършихме си работата като служебен кабинет, заяви Димитър Главчев


Свършихме си работата като служебен кабинет, заяви Димитър Главчев

Не искам да звуча бенефисно, защото още нищо не се знае, но искам да отчета, че за това, за което бяхме създадени като служебен кабинет съгласно конституционните разпоредби, си свършихме работата. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на днешното редовно заседание на правителството.

Той каза, че не е привърженик на това да хвали себе си и колегите си и да поздравява някого за добре свършена работа. "Макар че вече стандартите са такива, че ако някой си свърши работата, трябва да бъде поздравяван, но аз не го възприемам така", каза Главчев и добави, че кабинетът няма от какво да се срамува от свършеното през последните три месеца.

"Не се знае какво ще решат народните представители, седем от нас получиха признание, те ще бъдат и в следващо правителство, ако има такова", каза Главчев. "Аз лично бих взел всички министри, но нямаше как да стане, знаете, че първият мандат е политически и трябваше да има и политическа насоченост и това е единствената причина да не бъдете включени в това правителство", допълни служебният премиер.

Основната задача на кабинета беше организирането на честни и прозрачни избори, което се случи. По мнението на всички не е имало никакви скандали, сигурно за първи път, откакто се провеждат избори, подчерта Главчев. Той допълни, че правителството се е заело и с решаването на възникналите проблеми на българските гражданите, "защото животът няма как да спре", добави той.

Той отчете свършеното, като започна със здравеопазването и Националната детска болница. Главчев подчерта, че срокът за разчистването на терена вече е съкратен наполовина. Очаква се до началото на другата година да започне строителство на детската болница, увери служебният премиер. 

Друго постигнато е отпускането на 1 млн.лв. за дооборудване за планинско спасяване на медицински хеликоптер и снабдяването му с детски кувьоз, каза Главчев.

"В социалния сектор най-неочаквано за всички пенсиите се вдигнаха с 11%, там имаше сериозни спекулации", отбеляза премиерът.

В енергетиката за първи път осигурихме диверсификация на зареждане със свежо ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй". Предприехме мерки за изграждане на вертикалния газов коридор, отчете служебният премиер.

В образованието той припомни, че правителството отпусна 80 млн.лв. за заплати.

В земеделието служебният кабинет отпусна от т.нар. украинска помощ 300 млн. лв., припомни Димитър Главчев. 

Разширени са граничните пунктове съместно с "Гранична полиция" и Агенция "Митници", добави той.

В Народното събрание служебното правителство внесе Закона за еврото за последващо приемане.

За първи път имаме конкретна дата за приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, каза Главчев. Той допълни, че генералният секретар на организацията е казал, че е съвсем реалистично да се приключи техническата част на механизма по приемането ни в края на 2025 година. 

Във външните работи служебното правителство, на заседание на Европейския съвет, постави въпроса, че кандидат-членките за ЕС задължително трябва да спазват всички ангажименти, които са поели, каза Главчев и поясни, че визира Република Северна Македония. За първи път към нашата позиция се включи и Гърция, изтъкна той.

"Но няма да се хвалим, това са факти. Ако има два пътя, избери по-трудния, ние това правихме", завърши изказването си пред служебните министри Димитър Главчев.

 

Добавена на 03.07.2024 г. в 13:30 ч.