С разпит на свидетели продължава делото за катастрофата в Своге от 2018 година


С разпит на свидетели продължава делото за катастрофата в Своге от 2018 година

С разпит на свидетели продължава делото за катастрофата в Своге от 2018 г., при която загинаха 20 души. Инцидентът стана на 25 август 2018 година.

Обвинителният акт бе връщан три пъти на прокуратурата заради откривани допуснати нарушения. Подсъдим е шофьорът на автобуса, който се обърна, Григор Григоров и още петима - Бисер Иванов, Светослав Трифонов, Иван Иванов, Стела Попниколова и Михаела Томова.

Обвиненията са за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и на телесни повреди на други при катастрофата. Григор Григоров е обвинен за това, че при управление на превозно средство е причинил смъртта на 20 души и телесни повреди на други десетима вследствие на катастрофа.

Лидия Филипова, возила се автобуса, разказа, че певческата групата се е връщала от участие. Валяло е дъжд, а по шосето е имало вода. Превозното средство се е движило по наклон. 

Усетих в един момент как друсна и автобусът се отклони. Веднага след това се озовахме в дерето, разказа Филипова.

Тя си спомни, за около пет-10 минути е била откарана в болница.

Филипова каза, че спирачките на автобуса са работели, а в насрещното платно се движели две коли. Тя заяви, че не е търсила обезопасителен колан на седалката

Прокуратурата твърди, че инцидентът е станал при мокра настилка, след като автобусът е навлязъл в насрещното движение. Така се е ударил в две коли. После се е блъснал в мантинелата, преминал през нея и навлязъл в страничния скат. Там се е преобърнал и спрял в дерето.

Превозното средство се е движило с 53,5 км/час. Така, според обвинението, с тази скорост шофьорът не е имал възможност да завие, без да навлезе в насрещното платно. Това е било възможно само, ако е спазил максимално допустимата скорост от 40 км/час. Разследващите имат претенции и за качеството на пътната настилка в района на катастрофата.

Материалите по делото са около 270 тома, разпитани са над 100 свидетели, има и заключения на десетки вещи лица.

Добавена на 10.07.2024 г. в 10:15 ч.