С приветствие от директора на Сателитния център на ЕС SATCEN започна научният фестивал "Ало, Космос! Говори България"


С приветствие от директора на Сателитния център на ЕС SATCEN започна научният фестивал "Ало, Космос! Говори България"

С приветствие от контраадмирал Луис Тилие, директор на Сателитния център на Европейския съюз SATCEN, започна четвъртото издание на научния фестивал "Ало, Космос! Говори България". Форумът се провежда днес в "София тех парк", като за първи път е под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН).

"Включих се, за да споделя някои очарователни наблюдения върху случващото се в Центъра във връзка с космоса и неговото въздействие върху живота тук, на Земята, и за да обясня защо графичните и снимкови анализи, които извършваме в SATCEN, са толкова значими и вълнуващи; да разкажа как космическите технологии са от съществено значение за ежедневието ни", отбеляза Луис Тилие в своето видео приветствие.

Той разказа на присъстващите какво точно се случва зад стените на Центъра и какво е неговото значение за хората.

SATCEN е открит през 1992 г. като част от Западно-европейското обединение - основна организация за защита и отбрана. Централната сграда на SATCEN се намира в Мадрид, Испания. През 2002 г. Центърът става основна агенция на Европейския съюз, под чиято опека е и до днес.

SATCEN е създаден във време, в което светът е преживявал подобни на днешната климатична криза, предизвикателни ситуации. Време, в което е имало огромна нужда от по-добро разбиране за случващото се в Космоса, необходимост от преодоляване на тези кризисни времена. "Нашата основна цел е да помогнем на Европейския съюз и всички негови членове да намерят решения, за да се справят с проблемите и да подобрят своята отбрана и сигурност", каза Тилие във видеото.

Всичките анализи, осъществявани от центъра, се реализират чрез GEOspatial INTelligence. Това е дисциплина, която включва използването и анализа на изображения, геопространствена информация за описание, оценка и визуално изобразяване на физически характеристики и географски такива, свързани с дейностите на Земята.

От видеото стана ясно, че GEOINT съчетава няколко дисциплини, сред които - картографиране, диаграми, анализ на изображения и разузнаване на изображения. Основният принцип на GEOINT е да организира и комбинира всички налични данни около своето географско местоположение на Земята и след това да ги използва, за да подготви продукти, които могат лесно да се използват от експерти; лица, които реагират при спешни случаи, и от специалистите, които отговарят за вземането на решения.

Директорът на Центъра акцентира, че за експертната работа на SATCEN са необходими специалисти в области, сред които - природни науки, технологии, изкуства и математика.

'Помнете това - вие имате силата да мечтаете смело и да изградите по-добро бъдеще за развитието на СТЕМ технологиите, образование и професии. Заедно можем да бъдем в по-голяма сигурност и безопасност', каза Луис Тилие.

 

 

Добавена на 25.06.2024 г. в 15:00 ч.