Ние сме втори, но ще подкрепим мандата на първия, ще вземем втория и ще решим какво ще правим с него, заяви Йордан Цонев от ДПС


Ние сме втори, но ще подкрепим мандата на първия, ще вземем втория и ще решим какво ще правим с него, заяви Йордан Цонев от ДПС

Ние сме втори, но ще подкрепим мандата на първия, ще вземем втория и ще решим какво ще правим с него, заяви заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Йордан Цонев при дебатите по проектокабинета "Желязков". Ние от ДПС ще постъпим държавнически и при първия, и при втория, и при третия мандат, увери той. Цонев подчерта, че от ДПС няма да водят разговори с "Възраждане", но с останалите са готови на диалог.

Отговорността е на всички - на първата, втората политическа сила и на всички останали, подчерта Цонев. 

По думите му действията на ПГ на ДПС  почиват на политическата логика, на това, което са чули от избирателите,.

Първият извод от тези избори е, че хората са свалили до критичен минимум доверието в партиите, в политическия процес, а оттам и в държавните институции, посочи Цонев. Второ – хората, които гласуваха или не излязоха, искат да се стабилизира политическият процес, да бъде избрано редовно правителство, да има стабилно мнозинство в НС, защото правителството не е самоцел, добави той. И припомни, че на консултациите при президента са казали, че подкрепят мандата на победителя на изборите. 

Какъв е изходът, ако не съставим правителство – още повече ще спадне участието на българските граждани в политическия процес и този цикъл на спад на доверието и на нескончаеми избори не може да бъде решен по друг начин, подчерта Цонев. Защото, по думите му, конституционната ни уредба е предпоставила държавоопределящият орган да бъде Народното събрание. Няма друг начин да бъде прекъсната тази перманентна криза, освен някой в това, в следващото, в последващото НС да се договори и състави кабинет, отбеляза зам.-председателят на ПГ на ДПС. Другото, по думите му, е промяна на конституционната уредба, което няма как да стане при „този разлом в обществото“. Този параграф 22, при който ние тук не се сговаряме около идеи, няма да доведе до нищо, а само до загуба на доверие, на оспорване на легитимност, но ще положим всички усилия да има правителство, заяви Цонев. Ще изчакаме и третия мандат и там ще положим усилия да има управление, но такова на ценностите, които изповядва свободният западен свят, към който България принадлежи, подчерта той. Бяхме 45 години на Изток и българският народ не харесва Изтока, допълни Цонев. ДПС ще постъпим държавнически при първия, и при втория и при третия избор, подчерта представителят на ДПС.

 

Добавена на 03.07.2024 г. в 15:45 ч.