Стоян Михалев положи клетва като народен представител на мястото на Христо Иванов


Стоян Михалев положи клетва като народен представител на мястото на Христо Иванов

Стоян Александров Михалев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ППДБ) положи клетва като народен представител. Председателят на парламента Рая Назарян прочете решението на Централната избирателна комисия, с което се обявява изборът на  Стоян Михалев във връзка с решение на Народното събрание от 21 юни 2024 г., с което са прекратени пълномощията на Христо Иванов като народен представител. 

Депутатите приеха седмичната си програма за работа. Първа точка предвижда Народното събрание да прекрати пълномощията на народния представител Филиз Хюсменова във връзка с подадена от нея оставка. Изслушването на служебния министър-председател Димитър Главчев бе оставено като точка четвърта от дневния ред. Изслушването е по искане на Атанас Атанасов и група народни представители от ПП-ДБ относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Технически операции“ и Държавна агенция „Разузнаване“. 

Като точка втора от дневния ред за днес по предложение на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ се очаква да бъде изслушан и председателят на ДАНС Пламен Тончев относно постъпили жалби, подадени срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и срещу екипа на фондация „Даная“, от „Търговска лига - глобален аптечен център“ АД във връзка с отложеното им инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница „Мама и аз“.  

По искане, внесено от Хамид Хамид (ДПС), депутатите ще изслушат бригаден генерал Венелин Венев - директор на Служба „Военно разузнаване“ към Министерство на отбраната, относно изнесена информация в медиите за вербуване на разузнавачи от Служба „Военно разузнаване“ в кафене „Ларгото“ в центъра на София от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанас Атанасов, с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в полза на ген. Атанас Атанасов. 

Точка първа от програмата за работа в четвъртък е насрочено изслушването на служебния заместник министър-председател и служебен министър на финансите Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част, съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

По предложение на Стоян Таслаков от „Възраждане“ като точка втора от програмата за четвъртък е предвидено изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов относно всички факти и обстоятелства, свързани с преговорите по продажбата на оборудването предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. 

В дневния ред за петък, по искане на народни представители от ГЕРБ-СДС, е предвидено изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ относно напредъка на строителството на скоростния път Видин – Ботевград. Очаква се служебният министър Коритарова да бъде изслушана и относно напредъка по изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, включена в приложение към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. 

Предвидено е време и за парламентарен контрол. 

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 12:55 ч.