Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков


Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ-СДС, Росен Желязков.

Според Конституцията  президентът, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.  Когато в 7-дневен срок той  не успее да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Росен Желязков – биография

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА. В продължение на три години от 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право. През 1998 - 1999 г. е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“ на Столичната община. 

През ноември 2003 г. Росен Желязков е назначен за секретар на Столичната община. Остава на поста до 2009 г., когато е назначен за главен секретар на Министерския съвет. В периода 2011 - 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

На 5 декември 2014 г. Росен Желязков е назначен за съветник на министър-председателя Бойко Борисов по въпросите на административната реформа и по въвеждането на електронно управление. Той участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление и в изработването на програми в областта на публично-частното партньорство, местното самоуправление и местната администрация. От 28 септември 2016 г. до 15 януари 2018 г., когато е назначен за председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Росен Желязков е председател на Държавната агенция "Електронно управление“. На 20 септември 2018 г. е избран от парламента за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и заема този пост до 12 май 2021 г.

Желязков е бил депутат последователно от 45-ото до 49-ото Народно събрание, а на 19 април 2023 г. е избран за председател на 49-ия парламент, пост, който заема до 25 април тази година. Народен представител е и в сегашното 50-о Народно събрание.

Добавена на 01.07.2024 г. в 10:55 ч.