Съветът на Европа възнамерява да стартира нов проект за борба с неформалните йерархии в затворите, каза Хане Юнкер от организацията


Съветът на Европа възнамерява да стартира нов проект за борба с неформалните йерархии в затворите, каза Хане Юнкер от организацията

Съветът на Европа възнамерява да стартира нов проект за борба с неформалните йерархии в затворите, със защита на уязвимите затворници, подобряване на сигурността, инвестиране в човешки ресурси, обучение на персонала и управление на затворите. Това каза директорът „Сигурност, безпристрастност и върховенство на закона“ в Генерална дирекция „Права на човека и върховенство на закона“ на Съвета на Европа Хане Юнкер в София при откриването на 29-та Конференция на Съвета на Европа на директорите на затвори и пробационни служби на тема „Права на човека, демокрация и върховенство на закона в сърцето на затворите и пробацията“.

Юнкер отбеляза, че трябва да се уважават човешките права и върховенството на закона – това изисква съзнателни усилия и съответните ресурси, добави тя. Също така акцентира върху нуждата от обучен и достатъчен персонал за справянето с предизвикателството, свързано със затворници с ментални проблеми, чиито брой по думите ѝ нараства.

Ние смятахме, че жестокости, като тези довели до създаване на Съвета на Европа, са зад гърба ни, но сега сме изправени пред нови предизвикателства като новата, агресивна война на Русия срещу Украйна, която още веднъж показва колко важно е съществуването на нашата организация, посочи Юнкер.

Конференцията бе открита с поздравителен адрес от вицепрезидента Илияна Йотова. Убедена съм, че правата на човека, демокрацията и върховенството на закона трябва да са водещи във всяка реформа в затворите и пробационните служби, само с уважение към тях можем да изградим устойчиви системи, които да допринесат за обществената сигурност и рехабилитацията на осъдените лица, се посочва в адреса от вицепрезидента. Йотова отбелязва, че условията в местата за лишаване от свобода у нас значително са се подобрили. Тя допълва, че България работи активно за модернизиране и хуманизиране на пенитенциарната система, като основен приоритет е предоставянето на достойни условия за правонарушителите.

В рамките на двудневната конференция, която е първата по рода си в България, ще се проведат семинари и заседания, които обхващат широк кръг от предизвикателства, пред които са изправени затворите и пробационните служби, също така борбата с организираните престъпни групи, автономия на лишените от свобода, разширяване на пробационната мрежа, ролята на жертвите в процеса на рехабилитация и др.

 

Добавена на 24.06.2024 г. в 12:40 ч.