Над 2000 деца в Северна Македония ще получат от Фондация „Македония“ тетрадки с ликовете на български владетели


Над 2000 деца в Северна Македония ще получат от Фондация „Македония“ тетрадки с ликовете на български владетели

Над 2000 деца в Щип, Велес и Скопие в Северна Македония ще получат от Фондация „Македония“ тетрадки с ликовете на български владетели между 15-20 юли. Това съобщи председателят на Фондация „Македония“ Виктор Стоянов на пресконференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София. Дарението се осигурява от Фондация „Жени и Александър Дърводелски“. Дейността по раздаването на тетрадките ще се извършва основно в град Щип, поясни Стоянов. На предните корици на тетрадките са изобразени ликовете на владетели като хан Аспарух, цар Симеон, цар Калоян и др., а на гърба има кратка биография. 

„Фондацията е основана в Съединените американски щати от Александър Дърводелски. В България се представлява от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)“, разказа представителят от фондация „Жени и Александър Дърводелски“ д-р Николай Болтаджиев. 

Александър Дърводелски беше и остава един родолюбив българин, който създава българската националистична партия за българите, живеещи в чужбина, прокудени от комунистическия режим, още след като емигрира, разказа Болтаджиев.

По думите на Виктор Стоянов дарението за децата в Северна Македония от 2600 тетрадки е символично. „Тези тетрадки са изключително важни, защото те ще събудят интерес в децата в Северна Македония към общата ни история. Тя е българска история, но за тях е обща“, каза Виктор Стоянов. 

Той разказа, че Фондация „Македония“ установила, че деца, които живеят в държави от Западните Балкани и по произход са българи, нямат възможност организирано и системно да изучават българска история, дори да имат подобен интерес. “Това се получава така, тъй като в образователните системи в Сърбия, Албания, Северна Македония, Косово не е предвидено и не се предвижда да се изучава българска история”, поясни Стоянов. 

Той добави, че български език се изучава на доста места в западните покрайнини на Босилеград, селата около него, град Цариброд. „На тези места имат и методика на преподаване на български език, но дори и там те не учат българска история“, каза Виктор Стоянов. Той обясни, че до момента са раздали над 2000 подобни тетрадки в Косово, Албания, Сърбия. „От опита ни досега в другите три държави от Западните Балкани видяхме, че интересът на децата е голям“, добави Стоянов. 

„Тази инициатива с тетрадките е като първа стъпка към нашата голяма цел да се създадат организирани курсове по българска история сред децата и подрастващите в Западните Балкани, за което ще търсим съдействие и от българската държава, българското общество“, каза Виктор Стоянов. 

Д-р Болтаджиев заяви, че фондацията „Жени и Александър Дърводелски“ подкрепя с дарение българите от Северна Македония за втори път. Предишното дарение е от исторически книги. Той допълни, че фондацията осигурява и стипендии на студенти, както и годишни награди на името на Александър Дърводелски. 

Правим го с най-добро чувство, приемаме го като кауза това, което прави Фондация „Македония“, адмирираме ги за това, което правят, каза председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров.

На 14 юни председателят на Фондация „Македония” Виктор Стоянов разпредели първите ученически стипендии на 10 ученици от I до VII клас от местното основно училище в Босилеград. 

Добавена на 01.07.2024 г. в 16:35 ч.