Под звъна на камбани делегатите на избирателния събор тръгват от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на БАН


Под звъна на камбани делегатите на избирателния събор тръгват от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на БАН

Под звъна на камбани, и след поименна проверка от Комисията по пълномощията на присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия, наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите поведоха делегатите на избирателния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро.

След това делегатите на събора тръгват от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.  

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Както писа БТА, утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени рано тази сутрин в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия.

Добавена на 30.06.2024 г. в 09:05 ч.