Образователният министър Галин Цоков ще представи резултатите от националното външно оценяване в десети клас


Образователният министър Галин Цоков ще представи резултатите от националното външно оценяване в десети клас

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от националното външно оценяване в десети клас утре (26 юни) в Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщи пресцентърът на ведомството. 

Брифингът ще се състои от 9:30 часа в Ротондата на петия етаж в МОН. 

Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика.

Тази година тестът по български език и литература съдържаше 21 задачи - с две по-малко от миналата. По математика тестът се състоеше от 17 задачи, както миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор, а за решаването на останалите две с разширен свободен отговор, учениците представяха в писмен вид необходимите обосновки.

БТА припомня, че резултатите от националното външно оценяване за десетокласниците бяха публикувани на 21 юни на този адрес в интернет. Проверката става с входящ номер и с идентификационен код.

Както БТА писа на 10 юни, теза на темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата" писаха десетокласниците, които се явиха тогава на националното външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието "мъртво сърце" и други задачи.

На изпита имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика.

По математика тестът беше на 12 юни и се състоеше от 17 задачи, както миналата година.

Заради опит за преписване бяха анулирани две изпитни работи - една по математика, и една български език и литература.

Добавена на 25.06.2024 г. в 19:10 ч.