БСП е готова да участва в диалог за третия мандат, няма да подкрепят втория – на ДПС


БСП е готова да участва в диалог за третия мандат, няма да подкрепят втория – на ДПС

Потвърждаваме готовност да участваме в процеса на диалог и търсене на решение, независимо на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство, заяви на пресконференция изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров. Той подчерта, че БСП не са давали заявка последният мандат да бъде даден на тях. Заявяваме желание да участваме в разговори с мандатоносителя, независимо кой е той, да няма залагани предварителни ограничения, обясни Зафиров. По думите му този мандат е кризисен, надпартиен и трябва да бъде направен опит да бъде реализиран с общи усилия.

Първо ще съберем Националния съвет (НС) на БСП, след това трябва да се проведат разговори по основни направления с всички партии, които се отзоват, ако НС ни даде тази възможност, обясни стъпките Борислав Гуцанов, председател на ПГ на „БСП за България“. Ако се стигне до важните въпроси, които са различни за всяка една партия, ако можем да направим кабинет на националното съгласие, спасение, от експерти, би било наистина полезно за страната ни в тази тежка ситуация, смятат от БСП. Това е тежко изпитание за мандатоносителя, независимо кой е, добави Гуцанов, като уточни, че за БСП има някои граници, които не могат да бъдат прекрачени.

И Зафиров, и председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов припомниха, че има решение на Националния съвет на партията да не бъде подкрепен вторият мандат – на ДПС, и то не е променяно.

Надявам се все пак ДПС да предложат по-различен подход от ГЕРБ в опит за реализация на мандата и да потърсят по-широко взаимодействие с останалите партии, коментира Атанас Зафиров.

Проблеми със съдебната регистрация, каквато информация излезе, няма, това е фалшива теза, обясни изпълняващият функциите председател на БСП. Днес имаше заседание на СГС, очакваме решение в рамките на до два дни за въпросната регистрация, няма отказ, дилема, категоричен е той. Зафиров добави още, че от прокуратурата не са обжалвали внесените документи. Имаме подадена оставка (бел. на реп. на Корнелия Нинова), има работещо Изпълнително бюро, има решения на Националния съвет, които се изпълняват, изтъкна Зафиров. Според него винаги, когато пред левицата има възможност да участва активно в управлението на страната, се явяват някои фактори, които се опитват да спрат този процес.

От БСП предлагат и важни теми, според тях, по които парламентът трябва да работи, вместо да бъдат непрекъснато изслушвани министри.

Още тази седмица ПГ ще внесе две предложения – първо, да бъде замразена процедурата по продажба на оборудването на „Белене" на Украйна. Виждате че има огромен проблем с 6 блок на АЕЦ “Козлодуй“ и не е нормално парогенераторите от „Белене“ да се продават на Украйна, вместо да работи нормално 6-ти блок, обяви Борислав Гуцанов, председател на ПГ на „БСП за България“. Да се обмисли и дали не може впоследствие да стартира „Белене“, а 7-8 блок на АЕЦ да се правят по друга технология, добави той.

Второ, което социалистите искат парламентът да обсъди, са средствата по плана за възстановяване и как да не загубим пари. 

Във вътрешнопартиен план върви усилен процес на консолидация и мобилизация около курса за помирение и консолидиране на левите сили, отчете и.ф на председател Атанас Зафиров. 

По думите му решенията на НС се изпълняват, в партията върви отчетно-изборен цикъл, който ще приключи с конгрес през ноември.

Очакваме и "най-силната Бузлуджа" за последните години, добави Зафиров. На събора там се очаквало да бъде приет и меморандум за единодействие на левите сили. 

В календара на социалистите на 12 юли е кръгла маса с експерти, с участници от партиите вляво, свързана с пътя на България.

Добавена на 09.07.2024 г. в 17:05 ч.