След изслушването на служебния министър на финансите за изпълнението на бюджета и за еврозоната, какви бяха коментарите на парламентарните сили


След изслушването на служебния министър на финансите за изпълнението на бюджета и за еврозоната, какви бяха коментарите на парламентарните сили

Представители на парламентарни сили изразиха удовлетворение от темповете  с които вървят приходната и разходната част на бюджета до момента. В изказванията си депутати коментираха и еврозоната, като някои от тях  са скептични, че България ще влезе догодина в нея.

По искане на ГЕРБ-СДС и ДПС депутатите изслушаха вицепремиера и служебен министър на финансите Людмила Петкова за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета за тази година . в т.ч. изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и за  напредъка по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

Втора поредна година не се спазва критерият за инфлацията, отчете Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. По думите му  Петков и Денков не са изпълнили основните си цели и обещания. Да не пропусна провала на Асен Василев като финансов министър, който, борейки се с инфлацията, обедини двете приходни агенции, добави депутатът. Той отчете, че изпълнението на бюджета, както се вижда от информацията на финансовия министър, към май въври стабилно. Основната част от приходите не са съразмерни с темповете на инфлацията, като се има предвид намалените ставки на ДДС, посочи Иванов.  Той попита защо няма план на българското правителство за 480 млн евро, които икономиката ни е можела да усвои във връзка с REPowerEU. Александър Иванов отбеляза и рекордно ниското по думите му усвояване, некандидатстване на определени сектори по европрограмите. Бившите управления според него са успели да обяснят на гражданите позитивите от пълноправното членство в еврозоната, затова е и ниска подкрепата за влизане в еврозоната на българите.

Йордан Цонев от ДПС  изрази удовлетворение от чутото за изпълнението на приходите и разходите. Очевидно е, че приходите са по план, дори малко над него, а разходната част е съобразно разпоредбите на Закона за държавния бюджет и други допълнително поети със закони ангажименти, посочи той. ДПС били доволни и от усилията на министъра на финансите и на приходните агенции.

Цонев смята също, че няма изоставане от тайминга и темпа на преговорния процес за влизане в еврозоната, защото се вижда, че ценовата стабилност не може да бъде постигната в рамките на половин година. За ДПС еврото не е самоцел, а средство да се помогне на българския бизнес да има по-добър достъп до кредити, посочи депутатът.

Според Цонев няма как да се промени в положителна посока изоставането по плана за възстановяване и европрограмите без действащо Народно събрание, което да излъчи стабилен кабинет.

Чухме, че изпълнението на бюджета върви по план, единственият риск е плащането по ПВУ, което е изключително важно да се случи,  коментира бившият финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Що се отнася до изпълнението на новите програми, е много важно да се отбележи, че в началото на всеки един програмен период то върви бавно, но България е на 6-то място в ЕС по скорост на изпълнение, допълни Василев.

За членството ни в еврозоната няколко неща е добре да се напомнят на ГЕРБ -  неизпълнението на критерия за инфлацията е от юни 2018 г., от 2021 г България не изпълняваше и този за дефицит, като през 2020 г. заради ковида беше над 3 процента, посочи Василев. Не се е изпълнявал и критерият за законодателство, който е бил покрит през октомври м.г. Законът за БНБ две години не беше внасян и разглеждан, мерките за противодействие на прането на пари също, даде примери той.  Откакто се пишат конвергентни доклади, за първи път миналата година изпълняваме критерия за законодателство, изтъкна бившият финансов министър. В момента инфлацията у нас е 2,5%, към септември най-вероятно България ще изпълни и този последен критерий за въвеждане на еврото, посочи Асен Василев. Очакваме в най-скоро време да бъдат внесени актуализациите по общинските проекти, за да получат общините средствата, които тази зала гласува за тях, добави той.

Според Йордан Тодоров от „Възраждане“ основният проблем е, че през последните 3 години държавата е имала, по думите му, „некадърен финансов министър“, чиито бюджети са ни „загробили с милиарди", източени са също средства от енергетиката.

Очаквахме повече в приходната част, защото реалната инфлация е по-висока от заложената, което означава, че още повече приходи трябваше да има, коментира Тодоров. Затова той смята, че трябва да се помисли за смяна на ръководителя на приходната институция. Държавният дълг се е увеличил двойно за последните 3 години, добави депутатът. Устойчиво държавата ни върви към разпад под управлението на безпринципни коалиции и „сглобки“, смятат от „Възраждане“.

За приемането ни в еврозоната докладите на ЕК и ЕЦБ показват, че страната ни, икономиката, не са готови за влизане в нея, добави депутатът. Там пише, че структурно страната ни не е готова за смяна на валутата, обясни той. Възниква въпросът защо бяха похарчени десетки милиони левове за реклама на еврото и еврозоната, коментира още Тодоров

Не споделяме оптимизма, че през второто полугодие на годината приходната и разходната част ще вървят по план, има и политическа нестабилност, която поставя под риск изпълнението на бюджета, посочи Иван Иванов от „БСП за България“. По думите му ниска е частта на изпълнение на общинските програми.

За еврозоната информацията потвърждава че като цяло България не е готова да влезе  все още, коментира Иванов. Според "БСП за България" хората към днешна дата нямат все още необходимата информация за анализа на БНБ за последствията от влизане в еврозоната.

За бавното темпо по плана за възстановяване и усвояването по средствата по европрограмите „заслугата“ е на политиките на десните партии и неразбирателството между тях, защото политическата криза е породена от участниците в "сглобката", посочи депутатът.  По думите му ако имаме неработещ парламент, това ще доведе до тотално разпадане на държавността. 

 

     

Добавена на 27.06.2024 г. в 14:55 ч.