За България приоритети в сътрудничеството с Китай са развитието на връзките в областта на търговията, свързаността и туризма, каза постоянният секретар на МВнР


За България приоритети в сътрудничеството с Китай са развитието на връзките в областта на търговията, свързаността и туризма, каза постоянният секретар на МВнР

За България приоритети в сътрудничеството с Китай са развитието на връзките в областта на търговията, особено на селскостопански стоки, свързаността и туризма, каза постоянният секретар на МВнР Светлан Стоев по време на среща с г-жа Дзян Ю, специален представител на Китай по Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения, в т.ч. отбелязването през тази година на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, сътрудничеството по линия на Инициативата между ЦИЕ и Китай, както и партньорството ЕС-Китай.

Стокообменът между двете страни бележи ръст през последната година, но България би искала да види увеличение на обема и разнообразието от български стоки на китайския пазар, улесняване на процедурите за износ на аграрни стоки и постигане на баланс и реципрочност, каза още Светлан Стоев.

Двете страни обсъдиха възможностите за развитието на международните транспортни маршрути, особено в областта на железопътния и авиотранспорта, като допълнителна предпоставка за насърчаване на стокообмена.

Постоянният секретар отбеляза важната роля на Китай като влиятелна държава и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН по отношение на войната в Украйна, както и желанието ни за конструктивно ангажиране на Китай в международните формати и диалог.  

Посланикът на Китайската народна република в България -г-жа Дай Цинли изтъкна добрата динамика в търговските и икономически връзки на КНР с България. Това стана на провеждащия се в столичния хотел "Хилтън" Българо-китайски бизнес форум на 17 юни. 

Сътрудничеството между България и Китай през последните години се радва на много добро развитие - така дипломатът оцени състоянието на двустранните контакти. Износът на България към Китай расте през 2023 година с 23,7 процента, с което се намалява отрицателното търговско салдо на страната. На свой ред Китай се превръща в третия по големина търговски партньор за България и втората по големина дестинация за износ, според посланик Дай Цинли. 

Тя акцентира върху факта, че България е най-големият търговски партньор в областта на селското стопанство в Централна и Източна Европа. Дипломатът изрази надежда за задълбочаване на връзките в тази сфера.  

 

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 15:05 ч.